Een van de meest populaire categorieën, als je naar coaching kijkt, is die op werkgebied. Dit komt waarschijnlijk doordat we steeds langer aan het werk zijn, want hoe ouder we worden, hoe langer de duur van onze carrières. We komen dan allemaal wel eens op een punt te staan waarop we het roer willen omgooien. Maar hoe dan? En wat is dan het juiste moment? Een loopbaancoach kan als geroepen komen. Als je nog niet zo bekend bent met een loopbaancoach, volgen hier 9 feiten & fabels over de loopbaancoach.
1. Het maakt niet uit in welk vakgebied je werkt
Feit. In de zorg, de IT, het onderwijs of het bedrijfsleven; waar je carrière zich ook afspeelt, er is altijd een passende loopbaancoach bij te vinden. Het gaat er namelijk niet om wat voor werk je doet of in welke branche je werkzaam bent. Een loopbaancoach kijkt naar je kwaliteiten, je skills en naar je persoonlijke doelen. Maar ook naar wat voor bedrijfscultuur bij je past, een groot of klein bedrijf, nationaal of internationaal. Een loopbaancoach heeft dus meer een overkoepelde rol en kijkt met een helicopter view naar je carrière. Hoogendijk Coaching & Opleiding heeft een brede achtergrond en kan jou bij al je loopbaanvraagstukken van dienst zijn.
2. Je hebt ze alleen nodig als je werkloos bent
Fabel. Juist als je een baan hebt, maar er niet helemaal gelukkig mee bent (of als je het idee hebt dat er meer in zit), kan een traject met een loopbaancoach een goede manier zijn om inzichten te verkrijgen. Op elk moment van je carrière kun je dan ook een loopbaancoach inschakelen. Als je het even niet meer weet, als je je zou willen laten omscholen, wanneer je behoefte hebt aan een sparringspartner of als je van job zou willen wisselen. Bernadette Kwaks van Konsilo is zo iemand. Ze heeft ruim 25 jaar lang ervaring in coaching en advisering op het gebied van mens en werk. Wanneer je vastgelopen bent in je carrière staat ze voor je klaar en helpt ze je weer het juiste pad te vinden, of dat nou bij je huidige werkgever is of elders.
3. Je kunt er alleen iets mee als je jong bent
Gelukkig een fabel! Je kunt net begonnen zijn met werken en wat hulp nodig hebben om te kijken of je op het juiste pad zit, maar ook een jaar of vijftig zijn en na een ontslag het over een andere boeg willen gooien (maar welke?).
| Lees ook: Hoe een werkloosheid coach jou kan helpen na je ontslag |
4. De verstandhouding met je coach is belangrijk om het te laten slagen
Een feit. Er zijn veel coaches in Nederland en met hulp van Vindjecoach kun je een goede (bij jou in de buurt) vinden, maar dan nog is het zo: een coach waar je beste vriendin lyrisch over was, kan jij best helemaal niks vinden. Een persoonlijke klik is belangrijk. Verdiep je in een coach die op het eerste gezicht een match lijkt te zijn. Wat is zijn of haar manier van werken, welke certificaten heeft jouw coach behaald, welke technieken passen ze toe?
5. Een loopbaancoach is peperduur
Een fabel als je het afzet tegen wat een loopbaancoach jou kan opleveren, zowel mentaal als financieel. Een uitgebreid traject kan misschien best prijzig zijn, maar óók rendabel, als de persoon in kwestie je aan een (beter betaalde) baan kan helpen. Plus: een eenmalige coachingsessie kan, wanneer je krap bij kas zit, ook een goede (al dan niet tijdelijke) oplossing zijn.
6. Een loopbaancoach dwingt je een bepaalde kant op
Een fabeltje. Een goede coach luistert naar wat je zegt en destilleert daaruit wat je écht wilt, voelt en denkt. Wat hij of zij daarvan vindt doet er in principe niet toe. Als jij er maar happy mee bent en het gaat om een pad dat of een functie die bij je past.
7. Je moet er ook zelf aan werken
Een feit. Het is namelijk helaas niet zo dat een carrièrecoach met een pasklaar verhaal komt, wat jij kunt oppakken om vervolgens je droombaan te scoren. Je zult er zelf ook hard je best voor moeten doen, door bijvoorbeeld eerlijk te kijken naar je pluspunten en je minpunten. Wat zijn je wensen? Waar ben je goed in? Wat vind je minder leuk om te doen? Hoe concreter je dit kunt formuleren, hoe beter. Door te praten, verschillende coachingstechnieken te gebruiken en je opdrachten te laten uitvoeren, probeert WvE coaching jou te helpen om antwoorden te vinden op drie kernvragen; wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Hierdoor wordt je je bewust van je gedachten, je gevoel en emoties en je gedragspatronen. Hierdoor krijg je praktische handvatten om zelf verder mee aan de slag te gaan. Maar dat betekent dus wel dat je aan de slag moet gaan!
| Lees ook: Loopbaanbegeleiding na een burn-out: 7 voordelen |
8. Openminded zijn is essentieel
Een feit. Als je hulp zoekt, wil dit waarschijnlijk sowieso al zeggen dat je open staat voor nieuwe invloeden en functies. Zet dit door in coachingsgesprekken en probeer een open houding te hanteren. Veel loopbaancoaches kijken namelijk verder dan alleen je carrière, ze houden zich ook bezig met persoonlijk leiderschap. Zo ook Baars Coaching. Maar je moet wel ruimdenkend genoeg zijn en je daadwerkelijk openstellen.
9. Je moet je ervoor schamen dat je hulp nodig hebt
Het zo zwart op wit zien staan roept waarschijnlijk bij de meesten van ons de reactie ‘Natuurlijk niet!’ op. Toch vinden veel mensen het nog lastig om aan te geven dat ze begeleiding kunnen gebruiken. Je hoeft je daar absoluut niet voor te schamen. Integendeel: als je die behoefte hebt en het in jouw situatie mogelijk is, waarom zou je het dan niet doen?
Of je nou op zoek bent naar iemand die je helpt bij het vinden van een nieuwe baan, of ondersteuning bij het laten groeien van je eigen bedrijf: op Vindjecoach kun je terecht voor carrièrehulp op ieder gebied.