Is ideale werk-privébalans onzin en hebben we die zelf bedacht? En als we hem eenmaal te pakken denken te hebben, doen we onszelf dan niet tekort door afhankelijk te worden van onze partners? Vidya’s Esmée ging op onderzoek uit en deelt tips om de perfecte werk-privébalans te creëren.
Een typische vrouwenvraag
Een van de standaardvragen die mij als werkende vrouw gesteld wordt in interviews is: ‘Hoe zorg je voor de juiste werk-privébalans?’. En sinds ik anderhalf jaar geleden moeder werd én bleef werken, wordt de vraag niet alleen meer in interviews gesteld, maar ook door familie, vrienden of total strangers die ik voor het eerst spreek. Mijn antwoord wisselt van ‘M’n zoontje gaan naar de opvang en z’n oma past op’ tot ‘Ik ben ondernemer, dus deel mijn eigen tijd in. Slaapt hij, werk ik.’. Nooit heb ik erbij stilgestaan dat deze vraag zelden aan mannen wordt gesteld, zelfs in 2020 niet.
Balanstrutjes
Volgens Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017, directeur van reisorganisatie Doets Reizen en oprichter van de Young Lady Business Academy, kunnen we de schuld niet geven aan diezelfde mannen. We zijn zelf ‘balanstrutjes’ geworden, een term die ze in het leven riep om vrouwen die op zoek zijn naar evenwicht tussen werk, gezin, sporten en hun sociale leven, wakker te schudden. De term werd groot in de media opgepakt en zelfs Van Dale gaf een definitie aan het woord balanstrutje:
Balanstrutje (het, -s) carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972)
Prioriteiten stellen voor de ideale werk-privébalans
Ik belde Elske op voor een verhelderend gesprek. ‘In 2017 werd ik uitgeroepen tot zakenvrouw van dat jaar en daarbij hoort dat je andere vrouwen coacht in hun carrière. Toen ben ik voor mezelf nagegaan waarom ik succesvol ben. En dat komt vooral door dat ik doe waar ik blij van word en niet nadenk over belemmeringen. In datzelfde jaar bezocht ik Dubai en zag daar alle vrouwen gesluierd lopen en ontmoette vrouwen die mannen geen hand mogen geven. En toch werken die vrouwen – met succes – keihard aan hun carrière. Misschien ben ik hard als ik zeg dat ik van mening ben dat Nederlandse vrouwen te veel in comfort denken. Kennelijk kunnen ze het zich veroorloven om maar twee tot drie dagen te werken, omdat hun partner waarschijnlijk genoeg verdient. Op die manier vinden ze dat ze mooi in balans zijn. Ze kunnen parttime werken, zijn er voor de kinderen, doen aan yoga en zien hun vriendinnen veel. Maar denken ze ook na over wat er gebeurt als hun partner wegvalt?’. Maar is evenwicht dan zo slecht? Zijn we niet allemaal op zoek naar de ideale balans tussen werk en privé? En bestaat die balans wel? ‘Ik stel prioriteiten. Ik heb er drie; mijn gezin, mijn bedrijf en mijn lijf. Daardoor zie ik mijn vriendinnen dus maar beperkt, maar dat vind ik niet erg, want van die belangrijkste drie dingen krijg ik energie. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en voor jezelf nagaan waar je écht blij van wordt.’
Wat als je kinderen hebt?
In mijn hoofd loop ik mijn vriendinnen na. De meesten werken vier dagen, zijn dat dan balanstrutjes volgens Elske? ‘Nee, dat zie ik meer bij vrouwen die twee of drie dagen werken, dat is minder dan de helft van de week en zo kom je nooit aan de top. Deze vrouwen willen geen dingen laten voor succes en kruipen heel makkelijk in de slachtofferrol “Als de kinderopvang gratis is, dan heeft het pas zin om carrière te maken.” En dat is onzin. Als je wil, kun je. Zelf deed ik dat door mijn gezin zo efficiënt mogelijk in te delen en heel goed te kijken naar de behoeftes van mijn kinderen, die nu 16 en 13 jaar zijn. Voor 12 uur per week huur ik een werkster in, ik doe al dertien jaar mijn boodschappen online en vroeger, toen ik nog veel onderweg was, liet ik me rijden zodat ik in de auto kon werken. Natuurlijk krijg je dan de reactie dat je dat dus blijkbaar kunt betalen, maar daar werkte ik dan weer hard voor en de tijd die ik daardoor overhoud, besteed ik aan mijn kinderen.’
Voel je maar aangesproken
Er zullen vrouwen zijn die dit artikel lezen en zich aangesproken voelen. Heb je een advies voor hen? ‘Je mag je aangesproken voelen, dan is mijn doel bereikt, want dat laat zien dat er iets moet veranderen. Een grote belemmering voor veel vrouwen is de invloed van hun omgeving, waardoor ze niet voor hun carrière gaan. Mijn moeder zei ook dat als ik kinderen zou krijgen, ik een tandje zachter zou moeten. Veel vrouwen hebben de navelstreng met hun moeder nog niet echt doorgeknipt en moeten voor zichzelf durven kiezen. We willen toch allemaal iets betekenen in ons leven? Iets voor een ander doen? Kun je oprecht zeggen dat je gelukkig bent als je financieel afhankelijk bent van je partner? In mijn boek Het Lef Om Gelukkig Te Zijn stel ik al die vragen aan de lezer.’
Tips werk-privébalans
De week na het interview merk ik dat de woorden van Elske nog door mijn hoofd spoken en ben ik eigenlijk heel blij hoe ik mijn ‘balans’ al heb.
Mijn top-3 tips:
Ik kijk naar waar ik elke week veel tijd aan kwijt ben, maar wat ik prima uit handen kan geven. Mijn boodschappen bestel ik vaak online of ik ga voor een maaltijdbox. Natuurlijk is dat duurder, maar de uren die ik wekelijks aan boodschappen kwijt ben, besteed ik nu aan werken.
- Wanneer ik met mijn zoontje ben, ben ik ook echt met hem. Ik beantwoord als hij wakker is geen mails of appjes en doe dit heel bewust als hij slaapt.
- Iedere zondag maak ik een planning voor die week. Wanneer wil ik sporten, op welke dagen ga ik naar mijn kantoor en heb ik nog tijd voor date nights en vriendinnen zonder elke avond iets te hebben staan?
- Ik werk alleen mijn productieve uren. Als ondernemer kan ik dat zelf bepalen, maar eigenlijk zou ik iedereen aanraden zo te werken. Je bent geen robot, je kunt niet van 9 tot half 6 alleen maar rammen. Soms heb ik rond 4 uur een dip en fiets ik naar de sportschool en doe ik de laatste betalingen nog even na het avondeten. Op die manier krijg ik veel meer gedaan in een week.
Worstel jij met het vinden van de ideale werk-privébalans of wil je juist af van die eeuwige zoektocht? Schakel dan eens een ondernemers- of businesscoach in. Die kijkt met jou naar de optimalisatie van jouw carrière en zal daarin ook je werk-privébalans meenemen. Of je schakelt iemand als Tess Schuurman in, zij kan je als Life & Personal Business coach vast op weg helpen.
Ben jij veel bezig met het vinden van de juiste werk-privébalans? Laat een reactie achter onder dit bericht.