Burn-out. Tien jaar geleden had ik nog nooit van het fenomeen gehoord, tegenwoordig lijkt het door werkend Nederland te razen als een tornado door een weerloos prairiedorpje. Veel mensen die denken een burn-out te hebben, lijden echter in werkelijkheid aan een bore-out. Maar wat zijn dan de verschillen tussen een burn-out en een bore-out?
Even eerlijk, hoeveel mensen ken jij in je directe omgeving die op de rand zitten van, kampen met of herstellende zijn van wat een burn-out heet te zijn? Ikzelf alleen al in mijn eigen vriendenkring meer dan ik op twee handen kan tellen. Soms lijkt het wel alsof je in de minderheid bent als je geen burn- out achter je naam hebt staan.
Burn-out of bore-out; dezelfde symptomen
De redenen voor deze epidemie nog even buiten beschouwing gelaten, is het zoals gezegd dus zo dat veel veronderstelde burn-outs in feite bore-outs zijn – laten we zeggen de andere kant van dezelfde medaille. De verwarring ontstaat doordat veel symptomen van de twee aandoeningen sterk overeenkomen: je constant futloos, uitgeblust en uiteindelijk zelfs uitgeput voelen; lijden aan een negatief zelfbeeld; gevoelens van schaamte en schuld ontwikkelen omdat je niet (meer) het beste van jezelf kunt laten zien; je niet (langer) verbonden voelen met je collega’s; lijden aan gevoelens van depressie en angst.
| Lees ook: Dit zijn de grootste stressfactoren van 2021 |
Het verschil tussen een burn-out & een bore-out
Hieronder volgen tien verschillen die jou gaan helpen vanaf nu het onderscheid te maken tussen de twee. En als je zelf worstelt met een burn/bore-out, laat dit lijstje dan dienen als een richtingaanwijzer op weg naar je herstel. Want behandel je een bore-out als een burn-out of vice versa, dan ben je in no-time natuurlijk nog veel verder van huis.
- Een burn-out wordt veroorzaakt door chronische overstimulatie van je zenuwstelsel (structureel teveel input), een bore-out door onderstimulatie van je zenuwstelsel (constant te weinig input).
- Veel mensen die burn-out krijgen zijn perfectionistische overachievers, mensen dus die (te)veel hooi op hun vork nemen; veel mensen die lijden aan bore-out sturen daarentegen juist vaak (te) sterk op veiligheid.
- De belangrijkste oorzaak van bore-out is chronische verveling; de belangrijkste oorzaak van burn-out is chronische stress.
- Mensen die een bore-out ontwikkelen vinden hun werk vaak totaal niet interessant, terwijl mensen die een burn-out krijgen voor hun gevoel de leukste baan van de wereld kunnen hebben.
- Mensen die het risico lopen op een burn-out, werken vaak veel overuren; ze spenderen met andere woorden veel vrije tijd aan werken. Mensen die het risico lopen op een bore-out ontwikkelen vaak zo’n antipathie tegen hun werk dat ze er buiten kantooruren niets meer mee te maken willen hebben.
- Mensen die lijden aan bore-out proberen hun verveling vaak op alle mogelijke manieren te verbergen, wat paradoxaal genoeg weer stress oplevert; mensen die lijden aan burn-out zijn van meet af aan gestrest.
- Burn-out hangt nauw samen met een te lang verblijf in je effortzone (teveel taken hebben); bore-out is juist nauw verweven met gevangen zitten in je comfortzone. Of zoals de Belgische psycholoog Steve Savels bore-out beschrijft: “Ofschoon je niet genoeg te doen hebt, of datgene wat je te doen hebt je niet voldoende stimuleert, raak je extreem gestrest. Bij een bore-out blijf je te lang in je ‘comfort zone’ zitten, totdat je persoonlijke ontwikkeling tot stilstand komt.”
- Mensen die burn-out ervaren branden vaak op vanwege de enorme drive die ze bezitten; het hangt samen met (te) sterk gericht zijn op het behalen van doelen. Mensen die een bore- out in sukkelen ervaren juist een gebrek aan passie; het is verbonden met gevoelens van richting- en/of doelloosheid.
- De oorzaken van burn-out zijn vaak intern te vinden; bijvoorbeeld geen grenzen durven stellen en sterk hechten aan de oordelen van anderen. De oorzaken van bore-out zijn veeleer extern; je omgeving is niet stimulerend voor je (bot gezegd:je vindt je baan gewoon geen zak aan).
- Burn-out geeft vaak een extreem gevoel van onveiligheid; door alle overprikkeling lijkt het alsof al je beschermlaagjes eraf zijn. Bore-out geeft eerder gevoelens van onbestemde angst, omdat je geest te weinig omhanden heeft en daardoor geneigd is te gaan tobben.
Een burn-out coach inschakelen
Ook al lijken een burn-out en bore-out op elkaar, de meeste mensen lijden helaas aan een burn-out. Klachten waar je dan aan moet denken zijn stress, angst, perfectionisme, depressie, moeilijk balans kunnen vinden, vermoeidheid, je overspannen voelen, paniek ervaren, neerslachtig zijn, opgejaagd voelen, machteloosheid, een hoge ademhaling, vergeetachtig zijn, concentratieproblemen, hoge hartslag, hoge bloeddruk, nergens zin in hebben, besluiteloosheid ervaren.
Heb jij te kampen met een bore-out of een burn-out? De verschillen maken duidelijk dat beiden een andere vorm van herstel nodig hebben. En dus ook een andere expert om je hierbij te helpen. Er zijn verschillende bun-out coaches die jou kunnen helpen, zoals de ervaren burn-out coach Karma2coaching in Houten of Voyage Hypnose in Amsterdam. Toch een bore-out? Check dan het overzicht van onze bore-out coaches.
Heb je al een goede coach gevonden? Laat zien dat je hem waardeert door een review achter te laten!