Wat gaan we het komend decennium zien in coachingslandschap? Waar wil jij je in de toekomst op richten? Hou deze nieuwe ontwikkelingen in coachingland in de gaten voor jezelf óf je praktijk. Durf te investeren in je groei als coach; dit zijn namelijk dé 9 coaching trends voor 2020-2030.
Deze coaching trends 2020-2030 kunnen je helpen bij het nemen van de volgende stappen in je carrière. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
1. Virtual Reality coaching wordt booming
“Een Virtual Reality game met biofeedback om je stress-mindset te trainen en beter te worden in de omgang met stress”. Jamzone heeft een wetenschappelijk getest VR-spel ontwikkeld om de negatieve mindset van stress om te buigen in een positieve kracht. Een die juist vóór je werkt. Hartslag- en ademhaling metingen door middel van banden om je middel brengen in beeld hoe jij de balans zoekt en schakelt tussen spanning en ontspanning. Met de onderzoeksresultaten krijg je vervolgens een stresscoach toegewezen waar je mee aan de slag gaat.
Dit is slechts een voorbeeld van wat VR voor je kan doen. Virtual Reality kan op verschillende manieren door coaches toegepast worden om angsten te behandelen, fobieën aan te pakken of nieuwe skills aan te leren.
2. DNA coaching
Wat te denken van een coachingstraject starten met speekselafname voor een DNA-meting? Hiermee krijg een uniek beeld van je “fabrieksinstellingen”, dat wat er vanuit je natuur allemaal al in je brein zit. Vragentesten met gevalideerde neurowetenschappelijke vragenlijsten volgen. Juist deze combinatie geeft een helder beeld van waar je staat en geven heel duidelijk aan waar in je ontwikkelproces jij gecoacht kan worden.
| Lees ook: Virtual Reality voor coaches: wat & hoe? |
3. Lifestyle coaching blijft dit decennium
Met preventieve levensstijl coaching kun je bijvoorbeeld een betere bescherming vormen tegen de gevolgen van Corona, maar ook een sterker immuunsysteem in het algemeen ontwikkelen. Wat zijn je eetgewoonten, hoe fit ben je, hoe zit het met je telefoongebruik en slaap? Bij lifestyle coaching staat gedragsverandering centraal. Geen nieuwe trend, maar wel eentje die blijft met de komst van het Covid virus in ons dagelijks leven.
4. Holistisch coachen neemt toe
Bij holistisch coachen wordt niet alleen gekeken naar de mentale of psychische factoren achter menselijk gedrag, maar daar ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en er vraagstukken rondom zingeving bij betrekken. Toen we vanwege Corona minder buiten de deur konden ondernemen, zijn meer en meer mensen letterijk én figuurlijk naar binnen gekeerd. Alle basale zaken doen er niet ineens niet meer toe. We zijn bezig met zingeving, spiritualiteit en innerlijke heling. Een holistisch coach kan hierbij helpen, dus de vraag hiernaar zal alleen maar toenemen.
5. Personal branding voor coaches
Vind je het lastig om jouw meerwaarde te beschrijven (of te ontdekken) of heb je hulp nodig om jezelf (online) te presenteren? Dan kan een personal branding coach je hierbij helpen. De coach coacht de coach! Een personal branding coach helpt jouw meerwaarde te ontdekken en helder te formuleren. En natuurlijk heel belangrijk, om deze vervolgens ook helder te communiceren. Omdat coaching geen beschermd beroep is en het aantal coaches hierdoor explosief groeit, zal het steeds belangrijker worden jezelf te onderscheiden. Personal branding voor coaches wordt hierdoor steeds belangrijker.
6. Virtual coaching in 2020-2030
In dit Covid 19 tijdperk in een nog grotere versnelling geraakt en gaat alleen maar een grotere rol innemen. Kort gezegd is het een: “persoonlijk coachinggesprek dat wordt gevoerd via een webgebaseerde videoconferentieservice (videochat)”. Een of meer mensen zullen genieten van een ontwikkelingservaring die wordt gefaciliteerd door een gekwalificeerde coach. “Virtuele coaching biedt je de flexibiliteit om je leerproces zelf te sturen en te ondernemen wanneer het voor jou het juiste moment is”.
7. Brein Coaching
Manage je brein. Creëer nieuwe denkwegen, implementeer keuzes en zorg dat het brein de nieuwe, gewenste wegen steeds sneller en makkelijker bewandelt. Coaching vanuit het brein, blijft komend decennium groeien. Ik spreek trainer en psychologe Lydia Smith van www.devalkleadershipcompany.nl : “Alles start met het uitleggen en snappen hoe in de basis het brein werkt”. Na dit inzicht volgt er een programma in circa 5 sessies hoe je bepaalde gewoontes en veronderstellingen kan stoppen en kan overgaan in ontwikkelingsgericht coachen.
| Lees ook: Dé loopbaan & carrièretrends van 2022 |
8. Niche Coaching
Hoe specifieker je doelgroep des te sterker de kracht van de coaching. Denk bijvoorbeeld eens aan Pensioencoaches die hun cliënten helpen zelf hun volgende beste stappen te ontdekken. In overeenstemming met hun ware doel leren deze cliënten hoe ze een plan kunnen maken en hun leven na hun pensionering kunnen maximaliseren. In plaats van alleen te overleven, leren gepensioneerden te gedijen met een hernieuwd doel.
Een ander voorbeeld van niche coaching is de rol van sekscoaches. Nu online coaching door iedereen geaccepteerd is en er gewerkt wordt met professionele apparatuur, is het ineens een stuk makkelijker en laagdrempeliger om iemand in te schakelen voor begeleiding op seksueel gebied. Wij zien dit dan ook terug in de cijfers! Kies een niche en blijf groeien als coach.
| Lees ook: Waarom er nog steeds een taoe heerst op coaching |
9. Coaching als basis voor “levenslang leren”
Je kent vast de termen “professionele ontwikkeling” of “omscholing”. Ze pakken hetzelfde probleem aan: “de kloof vullen tussen institutioneel onderwijs, een beroepsopleiding en de echte wereld”. Steeds meer werkgevers zetten coaching in als onderdeel van hun bedrijfsfilosofie. Het bevordert het potentieel om de betrokkenheid, het behoud van goede medewerkers en vergroot vooral de algehele werktevredenheid. In-house coaching zal daarom ook toenemen.
Jezelf blijven ontwikkelen als coach
Zakt de moed je in de schoenen bij het zien van deze trends of maakt het je juist hongerig naar nog meer kennis & skills? Ook al is het je roeping om andere mensen dingen bij te brengen als coach, ook jij kunt misschien een coach gebruiken. Om je te ontwikkelen als hulpverlener, om nieuwe vaardigheden te leren of om meer omzet te genereren via je coachpraktijk. Want misschien heb je er nog nooit zo naar gekeken, maar het coachen van mensen gaat verder dan mensenwerk alleen. Je runt een praktijk, je bent een zelfstandig ondernemer, en je hebt daarom te maken met leads, conversies genereren, omzet behalen en het liefst ook verhogen. Niet gek om zelf misschien eens een coach in te huren!
Advies & kennis netwerk voor gedreven coaches
Zoals bekend betalen grote en beursgenoteerde bedrijven vaak een raad van commissarissen, die bestaat uit diverse zakelijke experts om advies, expertise en oplossingen te bieden om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Zelfstandig ondernemers hebben die luxe doorgaans niet. Ze zijn vaak alleen en moeten alles zelf uitzoeken. Dit herken je misschien, ook al zijn er misschien coaches en therapeuten uit eigen netwerk die je soms adviseren. Toch is het goed om eens verder te kijken dan dat, juist buiten het coaching landschap.
The Alternative Board is een club voor zelfstandig ondernemers zoals jij. Zij selecteren lokale ondernemers en CEO’s uit niet-concurrerende industrieën om lid te worden van een vertrouwelijke, kleine groep – vergelijkbaar met een raad commissarissen of raad van advies. The Alternative Board faciliteert die groepen, om zo samen te werken om uitdagingen en kansen aan te pakken die alle coaches en (coachende) ondernemers tegenkomen. The Alternative Board (TAB) is een alternatief voor een raad van advies; een exclusieve op leden gebaseerde organisatie die peer-to-peer adviesraden, privé-business coaching en strategische planning biedt. Op een vrijblijvende manier kennismaken? Download gratis hun tips om bedrijfsprocessen te verbeteren: Optimaliseer je processen
Meer hierover lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!