Met nog een paar maanden te gaan staat 2022 alweer voor de deur. Covid-19 zorgde in 2021 voor een hoop onrust en veranderingen enerzijds, maar ook mooie kansen en groei anderzijds. Wat zal er volgend jaar allemaal gaan gebeuren? Wat gaat er veranderen in het coachingslandschap? In dit artikel nemen we je mee in de coaching trends 2022. Alles wat je moet weten om je voor te bereiden op volgend jaar vind je hier.
Coaching trends 2022: experts aan het woord
Om de coaching trends voor 2022 met jullie te kunnen delen, hebben we desk research gedaan, onze eigen data geanalyseerd en met diverse externe partijen contact gehad. Denk bijvoorbeeld aan de International Coaching Federation. Alle input hebben we naast elkaar gezet, om voor jullie een eenduidig beeld te kunnen schetsen met betrekking tot wat we kunnen verwachten volgend jaar. Hieronder volgen de coaching trends voor 2022.
1. Leader-as-coach training
Steeds meer managers in organisaties zullen getraind worden in hun coaching skills. Is dat niet hetzelfde dan, een team managen of coachen? Managen en coachen lijken voor een deel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. De moet je kunnen herkennen als je wilt nagaan waar precies je sterke en je zwakke punten zitten. Ben je manager, dan leid je een team. Als manager maak je aan je team duidelijk wat er gedaan moet worden, wie wat moet doen en hoe de taken inhoudelijk opgepakt moeten worden. Een gemiddelde manager kan dit goed, maar een bovengemiddelde manager zet hier ook zijn coaching skills in. Ben je een coachend manager, dan deel je niet alleen taken uit, maar werk je met je team samen. Je vertelt mensen niet alleen hoe ze iets precies moeten doen, je gaat ook gesprekken met ze aan over hoe een taak het beste uitgevoerd kan worden. Een onderdeel van coachend manager is dat je je team inspireert en motiveert. Je speelt zowel een ondersteunende als motiverende rol. Een van de trends die wij signaleren, is dat managers steeds meer als coach opgeleid zullen worden.
2. Coaching millenial leaders
Millennials zijn de groep die de wereld meer zal veranderen dan iedere andere generatie. Millenials weten wie ze zijn en wat ze willen. Het zijn techneuten, teamworkers, nieuwsgierige jobhoppers, hongerig naar kennis en doorgroeimogelijkheden, ze houden van aandacht, ontwikkeling en complimentjes.
Raad eens welke factoren vor millenials belangrijk zijn wanneer ze naar een nieuwe baan overstappen? Geld? Locatie? Managementstijl? Nee, het belangrijkste zijn de kansen om te leren en te groeien binnen de organisatie zijn voor millennials belangrijk bij het zoeken naar een nieuwe baan of de beslissing om te blijven. Daarom, maar ook omdat ze veel potentie hebben, zullen steeds meer bedrijven hier aparte coaching programma’s voor opstellen. In plaats van langdurige klassikale trainingen die een hoop budget en tijd kosten, zullen er meer kortetermijn coaching opdrachten ontwikkeld worden, om te zien of de millenials klaar zijn voor een volgende stap binnen de organisatie.
3. Meer vraag naar team coaching
We hebben als gevolg van Covid-19 twee zware jaren achter de rug. Bedrijven gingen failliet of konden net aan rondkomen met overheidssteun. Voor de bedrijven die het gered hebben is het bikkelen. Niet alleen heb je te maken met tegenvallende resultaten, er heerst ook angst en stress onder werknemers. Daarnaast hebben sommige teams al maandenlang, zo niet langer, afzonderlijk van elkaar thuis gewerkt. Er zal meer aandacht zijn voor het coachen van alle teamleden, of het trainen van het team als team.
4. Grotere coachingmogelijkheden binnen nichesectoren
Kunstmatige intelligentie als coachvorm is voor velen nog te onwaarschijnlijk. Wellicht dat we er anders over denken in 2030. Maar er zal wel steeds meer behoefte zijn aan coaching voor nichesectoren.
Dit is een van de meest bemoedigende trends, omdat het de waarde van de unieke genialiteit van de coach versterkt. Jouw ervaring zal de komende jaren een grotere rol gaan spelen, gedreven door de grotere complexiteit van problemen waar individuen en organisaties mee te maken hebben. Neem bijvoorbeeld de babyboomers. Deze generatie, die uit in Nederland uit 2,4 miljoen personen bestaat, is met pensioen. Voor het eerst in hun leven zijn ze vrij van familie- en carrièreverplichtingen. Plotseling staan ze voor een grote vraag: wat nu? Pensioencoaches vullen het gat. In feite is dit een van de belangrijkste gebieden waarop pensioencoaches deze senioren willen dienen. Pensioencoaches helpen cliënten zelf hun volgende beste stappen te ontdekken. Dit gaat over het opvullen van het financiele gat, maar ook het opnieuw invulling geven aan hun dag, omgaan met eveneens een gepensioneerde partner, nieuwe hobby’s aanleren. Er komt veel meer bij kijken waar een nichcoach op in kan spelen.
De pensioencoach is een voorbeeld van nichecoaching. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Denk aan een Mindset Coach, een Corona coach om te begeleiden bij angst en onzekerheid, de Miskraam Coach of een gespecialiseerde Seks Coach.
5. Herkenbare referenties om kwalificaties te ‘bewijzen’
Coaching blijft een niet-gereguleerde industrie, maar gaat elke dag verder in de mainstream. Begin 2020 becijferde de Kamer van Koophandel dat het aantal geregistreerde stress- en burn-outcoaches tussen 2014 en 2019 meer dan verviervoudigde. Die groei is dit jaar niet afgenomen. Gemeten over een periode van vijf jaar (2016-2021), is de groei van het aantal lifestylecoaches exponentieel. Omdat de KvK geen gegevens heeft over specifiek het coachvak, blijven de cijfers een indicatie, maar ze geven een aardige trend weer, schrijft Intermediair. Zij kijkt naar inschrijvingen met als hoofdactiviteit ‘preventieve gezondheidszorg’ en ‘studiebegeleiding, vorming en onderwijs’, en die groeiden respectievelijk met 1.926 en 1.772 procent.
Om deze reden is kwaliteitsborging steeds belangrijker, voor zowel particulieren als bedrijven. Het is ook zeer waarschijnlijk dat personeelsmanagers en HR-personeel hun zoektocht naar coaches beginnen bij NOBCO. Daarnaast wordt verwacht dat er meer initiatieven zullen ontstaan om de kwaliteit te waarborgen.
6. Digitale communicatie steeds meer de voorkeur
Nederland telt bijna 3,2 miljoen millennials. Ze vormen daarmee een grote groep, maar zijn niet bepaald dominant. Als gevolg van de vergrijzing is meer dan de helft van de volwassen Nederlanders ouder dan 50. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er meer ouderen dan jongeren zijn. Niet alleen millenials, maar ook steeds meer ouderen zijn digital savvy, zo bleek al uit een onderzoek uit 2016 uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel in opdracht van SeniorWeb onder ruim 500 65-plussers. De deelnemende senioren blijken digitaal vaardig. Gemiddeld gebruiken zij drie verschillende digitale apparaten, zoals een laptop, desktop, tablet, smartphone, e-reader of smart-TV.
De verwachting is dat digitale platforms de komende jaren het primaire communicatiemiddel zullen worden. Dit omvat virtuele technologieën die on-demand levering bevorderen, zoals webinars, coaching-apps en videoconferenties. Digitaal zal naar verwachting ook de voorkeursmethode worden voor bedrijven die de reiskosten willen verlagen en de tijd effectiever willen plannen, terwijl ze toch topcoaches willen boeken voor seminars, workshops en trainingen. Corona heeft bewezen dat we hiertegen bestand zijn. We werden gedwongen om lange tijd thuis te werken en van nieuwe communicatiemiddelen gebruik te maken zoals Zoom. Dit zal het komende jaar alleen maar toenemen. Coaching zal dan ook steeds meer digitaal plaatsvinden.
7. Experience Coaching voor toekomstgerichte bedrijven
Het overdragen van vaardigheden wordt binnenkort belangrijker dan ooit. Nu babyboomers met pensioen zijn en millennials een sleutelrol spelen, zal ervaringscoaching helpen om de naadloze overdracht van kennis te vergemakkelijken. Veel effectiever dan het simpelweg dicteren van een proces, beginnen ervaren coaches met actief luisteren naar de coachee en zullen ze vervolgens krachtige vragen inzetten om een nieuwe medewerker of leidinggevende zelfstandig door het proces te loodsen.
Het voordeel van een ‘coaching-achtige’ benadering van leren is dat het de hele persoon betrekt door middel van onderzoek, reflectie en directe communicatie. Ontvangers belichamen de vaardigheden en, nog belangrijker, het vermogen om dingen zelf uit te zoeken door de innovatieve effecten van coaching.
Met welke trend ga jij rekening houden voor je strategie voor volgend jaar? Laat het ons weten door een comment te plaatsen onder dit bericht!