Dat Covid een hoop ellende met zich meebrengt kan niemand ontgaan zijn. Ondernemers met financiële zorgen, werkgevers met een hoog ziekteverzuim en ouders met stress; Covid raakt ons allemaal. Omdat we hier nu al twee jaar mee te maken hebben, neemt de stress toe en de mentale balans af. Het gevolg: het aantal psychische stoornissen zoals angst en depressie neemt toe, waarbij de burn-out met stip op één staat. Dit blogartikel gaat over Corona & burn-out. We delen de cijfers, klachten en symptomen én een mogelijke oplossing.
Pandemie houdt (te) lang aan
Met zoveel varianten op het Covid virus, lijkt het erop dat we deze pandemie voorlopig nog niet achter ons kunnen laten. Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het namelijk steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Echter over Covid is eigenlijk nog steeds weinig bekend en dat geldt ook voor de Deltavariant en Omicron. Het feit dat Covid mede door deze varianten zo lang aanhoudt en de regering vergaande maatregelen inzet om de schade te beperken, zorgt ervoor dat we lang stress ondervinden van deze pandemie. Deze stress zorgt voor allerlei mentale klachten welke zelfs tot een burn-out kunnen leiden. Dit is dan ook terug te zien in onderzoeken.
Coronacrisis jaagt honderdduizenden werkenden een burn-out in
Corona & burn-out: de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van CNV dat medio 2021 onder 2600 leden is afgenomen, blijkt dat 36% van de werkenden kampt met steeds meer werkstress naarmate de Coronacrisis langer duurt. 42% doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Daarnaast geeft 32% aan vaker last te hebben van onderlinge spanningen op de werkvloer en wordt 36% steeds somberder. Maar liefst 17% kampt vaker met agressie van klanten/cliënten/relaties.
‘De coronacrisis hakt er bij veel werkenden psychisch stevig in. De emmer dreigt bij miljoenen mensen over te lopen. Over alle sectoren heen kampt een toenemend aantal mensen met werkstress, zowel in de publieke als de private sector. Een situatie die steeds nijpender wordt,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. De cijfers zijn ook flink toegenomen ten opzichte van oktober 2020, toen CNV een soortgelijk onderzoek deed. Toen bleek dat 29% (nu 36%) met steeds meer werkstress kampte en bij 1 op de 5 (nu 31%) de spanningen op de werkvloer toenamen. Het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is verdubbeld: van 11% naar 21%. ‘De cijfers lopen voortdurend op. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf.’
Is een burn-out pandemie de volgende wereldwijd heersende ziekte?
Het CNV roept werkgevers én werknemers op om alert te zijn. ‘Niemand heeft er iets aan als we straks allemaal gevaccineerd zijn, maar mentaal volledig uitgeput. Dan hebben we een nieuwe pandemie van burn-outs. We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven,’ aldus Fortuin.
Ook jongeren de klos: 80% zit door pandemie tegen burn-out aan
Ook het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) slaat alarm. Directeur Theo Immers vreest dat een hele generatie onderuitgaat. “Ook voor corona was de burn-out al volksziekte nummer één. Maar waar toen 17,3 procent van de beroepsbevolking dreigde uit te vallen, zien we na onderzoek onder jongeren dat in die groep 82 procent op dat punt staat.”
Theo Immers is theoretisch fysicus en zette een eigen onderzoeksmethode op om burn-outs en stress te meten. Niet alleen de cijfers zijn alarmerend. Minstens zo schokkend vindt Immers dat er niets wordt gedaan om het dreigende onheil af te wenden. ,,We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.’’
Veertig procent van de scholieren zou het eindexamen niet halen bleek al uit onderzoek van Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) dat in 2021 is afgenomen. Ook studenten zouden wellicht niet kunnen afstuderen. Deze studievertraging heeft invloed op carrièrekansen en studiefinanciering, daarnaast valt het vangnet van vrienden weg door beperking van contacten. In een periode waarin ze graag willen groeien, stagneert de ontwikkeling juist. Het gevolg zijn burn-out gerelateerde klachten; stress, depressie, angst, slaapproblemen, paniek ervaren, neerslachtig zijn. We gaan er vanuit dat deze groep flexibel en veerkrachtig is, terwijl ze juist meer hulp dan ooit nodig hebben. Uit nieuwe cijfers blijkt zelfs dat de afgelopen tijd 15 procent meer jongeren zich hebben aangemeld bij GGZ terwijl ze nog maandenlang moeten wachten voor ze worden geholpen. “We hebben zo’n 100.000 mensen die nu wachten”, zei GGZ voorzitter Peetoom in het NOS Radio 1 Journaal in november het afgelopen jaar.
Een burn-out herkennen; dit zijn de klachten
Jong of oud, je raakt niet van de een op de andere dag in een burn-out. Meestal geeft je lichaam al aan dat je bepaalde signalen mist of negeert, waardoor er fysieke klachten ontstaan. Eigenlijk geeft je lichaam hiermee aan dat het tijd wordt om gas terug te nemen. De symptomen zijn onder te verdelen in fysieke en mentale klachten.
Lichamelijke symptomen van een burn-out
- Hoofdpijn
- Maagpijn
- Spierpijn
- Nekpijn
- Misselijk
- Hartkloppingen
- Duizelig
- Benauwd (hyperventileren)
- Hoge bloeddruk
- Pijn op de borst
Meest voorkomende geestelijke symptomen van een burn-out
- Lichamelijke en geestelijke uitputting
- Uitrusten en opladen lukt niet meer
- Gespannen
- Concentratie- en geheugenklachten
- Constant piekeren
- Slaapproblemen
- Nergens meer toe kunnen komen
- Gevoelens van incompetentie en falen
- Cynisme
Hulp bij een burn-out door Corona
Heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit? Schakel dan zeker hulp in. Praat eerst met je leidinggevende, geef aan dat het je teveel wordt. Misschien is het mogelijk om tijdelijk je werk neer te leggen of ondersteuning te krijgen in de vorm van extra handjes. Als je al opgebrand bent en echt niet meer verder kunt, meld je je ziek op werk en kun je het beste een bezoek brengen aan de huisarts. Probeer een GGZ-traject te voorkomen, want de wachtlijsten zijn erg lang. Wil je snel en efficiënte hulp ontvangen, schakel dan een ervaren burn-out coach in.
Het roer om met een coach
Een burn-out coach kijkt met jou naar een aantal zaken:
- Waar sta je nu
- Hoe ben je hier gekomen?
- Wat ga je anders doen in de toekomst
Je werkt niet alleen aan je herstel, maar je leert ook de signalen tijdig herkennen en beter nog; voorkomen. Afhankelijk van het traject volgt er een reintegratie of kies je ervoor om je arrière elders voort te zetten. Ook hier kan een burn-out coach je bij begeleiden.
Deze coaches kunnen je helpen tijdens of na je burn-out
- Image Your Life: wandelcoach met tools en technieken om jou te begeleiden bij een burn-out door Corona
- Konsilo: gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die vastgelopen zijn in hun persoonlijke leven en/of hun loopbaan
- SASinerga: koppelt coachingtechnieken als systemisch werk en NLP aan veel levenservaring met thema’s als rouw en verlies, burn-out, zingeving en spiritualiteit
- Total Embodiment: coacht mensen die hun leven anders willen inrichten na een burn-out, zodat ze niet meer van weekend naar weekend hoeven toe te leven.
- Coachingspraktijk Geluk doe je zo: inzicht krijgen in valkuilen, overtuigingen en patronen en duidelijk krijgen welke hulpbronnen voor jou werken.
- Praktijk Mea Vota: vanuit holistische visie werken aan jouw welzijn, waarbij de hulp van spirituele gidsen gecombineerd wordt met praktische coaching tools
- Praktijk Mustafa Fakir: gediplomeerd loopbaancoach voor als je door of na Corona een andere weg wil inslaan
- Inez Bloem Coaching: jeugdcoach voor tieners met burn-out klachten
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een coach? Neem dan contact met ons op: info@vindjecoach.com.