Vaarwel, 2021. We gaan je zeker niet missen. Het wordt namelijk hoog tijd voor een nieuwestart in 2022. En natuurlijk hopen we op een betere tijd, maar ook het nieuwe jaar zal niet zonder stress voorbijgaan. En dat is niet zo gek, want er gebeurt nogal wat. En het is goed om ons daar bewust van te zijn. We mogen voelen wat we voelen. Dit zijn de grootste stressfactoren die we in 2022 zullen ervaren.
Het is niet een ‘gezellig’ blogartikel, maar onthoud: ook dit gaat voorbij. En er zijn verschillende coaches en healers die je door deze onzekere tijd willen helpen.
In 2022 zijn dit de grootste stressfactoren
We moeten allemaal wel eens met stress dealen. Soms ontkom je er niet aan. Een deadline die je moet halen, een kind dat ineens niet meewerkt, of je partner die je stress bezorgt…Maar dit zijn kleinigheden vergeleken met de stressfactoren die in 2022 kunnen ontstaan. Maar gelukkig hebben we ook een oplossing om stress te voorkomen of om ermee leren om te gaan!
1. De onvoorspelbaarheid van Covid
Ja, daar is ‘ie weer. Ook al kunnen we de naam niet meer zien. Covid-19, het virus, Corona, The Roons. Een factor die zeker stress brengt in 2022. Bewust en onbewust. Lichamelijk en
emotioneel. Het enige wat we kunnen doen is goed voor elkaar zorgen en tegelijkertijd voorzichtig zijn. Wist je dat onze mindfulness en ademwerk coaches jou goed bij Corona stress kunnen begeleiden? Die kunnen je helpen om jezelf niet te verliezen in de situatie.
2. Kans op werkloosheid
Terwijl de zorg overuren draait, is het ongezond stil in de horeca. Elke branche voelt het virus op een eigen manier. En dat heeft natuurlijk tot gevolg dat er veel banen verloren gaan en er veel angst is op de werkvloer om banen te verliezen. Een werkloosheidcoach kan je helpen om hiermee om te gaan. Een loopbaancoach kan jou helpen opnieuw richting te geven aan je carrière, ook als je in een totaal andere branche zou willen werken. Hoogendijk Coaching en Opleiding is bijvoorbeeld zo’n coach. Met 35 jaar ervaring als coach, helpt hij je zo weer aan een nieuwe job.
3. Geldzorgen
Meer werkloosheid betekent meer financiële stress. Daarnaast neemt de inflatie alleen maar toe, zo schrijft Business Insider. Het kan helpen om te praten met een financieel coach of een budgetcoach om wat zorgen weg te nemen.
4. Relatieproblemen
Het thuiswerken maar ook de lockdowns zetten veel relaties onder druk. In april van 2020 werd al door verschillende kranten gezegd dat men ofwel gaat scheiden of liefdesbaby’s maakt – al ligt dit natuurlijk iets genuanceerder. Dit is in de praktijk ook gebleken; in de eerste negen maanden van 2021 zijn 6800 meer kinderen geboren dan in dezelfde periode in 2020. Ook in 2022 is het belangrijk om bedachtzaam te zijn van de invloed van stress op je relatie. Ook als je lichte stress ervaart, kan het helpen om met een relatiecoach te praten.
5. Rouw en verlies
Het verlies van een dierbare door Covid, afscheid moeten nemen van je baan of een andere ingrijpende gebeurtenis waar rouw bij komt kijken. Ook in 2022 zullen we veel fases – zoals boosheid, verdriet, gemis en machteloosheid ervaren. Het verlies een plek geven, kan je doen met een een rouw- en verliescoach zoals Jiska Rodenburg van Soul2.
6. Het trauma van ons allemaal
De negatieve energie en de verdeeldheid. Covid heeft een collectief trauma tot gevolg. En daar zullen we ook in 2022 nog heel wat van gaan merken. Hopelijk kunnen we samen het negatieve denkpatroon omzetten in iets positiefs. Een traumacoach kan je hierbij begeleiden. Sandra Klein van Totem Bodymind begeleidt mensen via een lichaamsgerichte insteek. Dit doet ze zowel bij stress- en traumagerelateerde klachten, als in vraagstukken van persoonlijke groei.
7. Angst en schaamte
Of je nu schaamte voelt omdat je zelf een fout bent begaan of je partner, je ouders of een andere reden. Schaamte is een lastig gevoel. Het zit in jou en je draagt het vaak bij je als een geheim. Een schaamtecoach kan je helpen om dit los te laten.
8. De verslaving van het nieuws
Coronacijfers, verkiezingen, demonstraties, social media. We zijn zo gefocust op het nieuws en digitale interacties. Nog even kijken voor het slapengaan en al voor het ontbijt zit je met je mobiel in de hand. Op deze manier gaan we met stress slapen en worden we met stress wakker. Een internetverslavingscoach of een beeldschermverslavingscoach kan je helpen met het verminderen van je drang om nieuws te lezen.
| Lees ook: Wat te doen bij een beeldschermverslaving bij jonge kinderen? |
9. Thuiswerk-taboes
Of het nu gaat om de wens dat je kinderen er gewoon even niet zouden zijn, of het feit dat je masturbeert in ‘de-baas-z’n-tijd’. Er zijn heel wat taboes om – met jezelf – bespreekbaar te maken met bijvoorbeeld een taboecoach, als je daar behoefte aan hebt.
10. Eenzaamheid
‘We doen het samen’ is een veelgehoorde zin. Maar zo voelt het niet altijd. Want eenzaamheid zal ook in sommige gevallen een grotere kwaal zijn dan het virus zelf. En het is dan goed om te weten dat er altijd een coach is waar je mee kan praten. Om de pijn van het eenzaam zijn een beetje te verzachten.
Wil je met een coach praten over stress?
Wat we wél kunnen, is onze negatieve denkwijze proberen om te zetten in iets positiefs. En om dat te doen, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de stressfactoren die op de loer liggen. Er van een afstandje naar kijken. Zonder oordeel. Wij zorgen er daarom voor dat er altijd een geschikte coach voor je beschikbaar is bij jou in de buurt. Want alles wat je voelt is oké en ook in 2022 sta je er niet alleen voor. Er is altijd iemand die naar je wil luisteren. Er zijn verschillende coachingpraktijken gespecialiseerd in stress, zoals Bernadette Kwaks van Konsilo en Sandra Klein van Totem Bodymind.
Praktische tips ontvangen over stress de baas worden? Volg ons op Instagram voor inspiratie over persoonlijke ontwikkeling & spiritualiteit!