De intentie is er: je wil een coach in de arm nemen. Maar hoe vind je een goede coach die ook nog eens bij jou past? In Nederland hebben we meer dan zestigduizend coaches. Dat enorme aanbod heeft er onder andere voor gezorgd dat Vindjecoach.com in het leven is geroepen: een verzamelplaats voor kwalitatieve coaches. Maar hoe kies je nu een coach die én goed is en die bij jou past? De juiste coach kiezen is een eitje met deze 7 tips.
1. Selecteer een onderwerp of vakgebied
Zoveel coaches, zoveel categorieën. Handig om allereerst te bepalen op welk gebied je een coach zou willen inzetten. Gaat het om je mentale of fysieke gezondheid, of heeft het met je loopbaan te maken? Of wil je je ontwikkelen op spiritueel gebied? Of heb je hulp nodig op financieel gebied? Wanneer je het onderwerp voor jezelf in kaart hebt gebracht, kun je er een passende coach bij zoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld business coaches, burn-out coaches, holistisch coaches, vitaliteitscoaches en personal/life coaches. Vaak combineren coaches twee of drie van deze gebieden, omdat de onderwerpen altijd wel iets overlappen.
2. Verdiep je in de methode en technieken
Lees je in begeleidingstechnieken in en bekijk waar jij behoefte aan hebt. Een coach kan bijvoorbeeld oplossingsgericht, socratisch, RET, NLP, motiverende gespreksvoering en provactief coachen inzetten.
| Lees ook: Starten met zelfontplooiing en persoonlijke groei doe je zo |
3. Check de achtergrond en opleiding van de coach
In Nederland is coach een onbeschermd beroep dus iedereen mag zich coach noemen. Net als psycholoog, advocaat en dierenarts trouwens dus zo shocking is dat niet. Maar des te belangrijker om de opleiding van de coach te checken die je op het oog hebt. Er zijn twee belangrijke beroepsgroepen waarbij coaches zich kunnen registreren: de Nederlandse orde van beroepscoaches (Nobco) en Stichting Registratie (StiR). De kans is groot dat als de coach die jij in wilt zetten hierbij aangesloten is, hij of zij zich ook up-to-date houdt.
4. Vertrouw op je intuïtie
Ga op je gevoel af! Een klik is natuurlijk essentieel bij een coach. En die klik moet van beide kanten komen. Er zijn coaches die na een intake pas bepalen of ze jou willen coachen. Het is heel belangrijk om wederzijds dat vertrouwen te hebben.
5. Uit je comfortzone
Een klik en een goed gevoel zijn heel belangrijk, maar je wil niet iemand die met je meepraat. Een goede coach haalt je uit je comfortzone. Wij mensen zijn gewoontedieren, dus dat is niet altijd fijn. Maar wel nodig! Durf dus echt voor een coach te gaan die jou kan laten groeien.
| Lees ook: Hoe doe je aan inner child healing? Start met deze 7 tips |
6. Check het tarief
Het prijskaartje is ook niet geheel onbelangrijk. Prijzen lopen enorm uiteen, van €70 voor een privésessie tot €250 voor een zakelijke coach. Soms betaal je per uur, soms per traject en je moet er ook rekening mee houden dat er materiaalkosten bij kunnen komen. Goed om dit dus van tevoren uit te zoeken.
7. Jij doet het werk
Een goede coach laat jou werken. Ja, echt. Een coach somt geen adviezen op, maar stelt goede vragen die jou laten nadenken en waardoor jij zelf met de inzichten komt. Tijdens een intake kun je hier direct al op letten.
| Lees ook: Dit zijn de coaching trends voor 2020 – 2030 |
De juiste coach kiezen; welk type coach dan?
Nu weet je waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste coach. Maar net zo belangrijk is het type coach. Zoek je iemand die jou kan helpen groeien als ondernemer? Of ben je in een burn-out beland als gevolg van de pandemie? Dan is het duidelijk waar je behoefte ligt. Maar wanneer je het nog niet zo goed weet, maar wel voelt dat een coach jou verder kunt helpen, kijk dan eens naar een holistisch coach bijvoorbeeld, zoals Mayan Holistic. Of juist een krachtige life coach zoals Image Your Life, die jou begeleidt naar het leven dat het beste bij jou past.
Geinteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!