Wat hebben we nodig om succesvol te zijn? Hoe vallen we sneller op tussen andere werkzoekenden? Welke nieuwe vaardigheden moeten we aanleren? We gingen op onderzoek uit en delen dé loopbaan & carrièretrends van 2022 met je.
Dat er een hoop verandert op de banenmarkt moge duidelijk zijn. Als jij je goed wil voorbereiden op de toekomst, is dit misschien wel hét moment om ook eens kritisch naar je eigen carrière te kijken. Want bestaat jouw baan over 10 jaar nog wel? Of op kortere termijn; hoe ziet jouw vakgebied eruit over 2 tot 5 jaar? Eerst maar eens kijken wat er dit jaar staat te gebeuren.
De loopbaan & carrièretrends van 2022
Een aantal trends uit 2021 zullen we ook in 2022 terugzien. Maar wat zal er veranderen? Hoe gaat Covid invloed hebben op onze loopbaan in 2022? Gaan we al iets merken van virtual reality? De loopbaan & carrièretrends van 2022 vind je hieronder.
1. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden belangrijker
Uit onderzoek van de Salarisgids naar de trends in recruitment, blijkt dat secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden. Dit komt doordat veel bedrijven het financieel zwaar hebben, helaas als gevolg van Corona. Zo wordt er minder onderhandeld over salaris, maar meer over elektrische fietsen, abonnementen op de sportschool of een thuiswerkvergoeding.
2. Speel in op wat de banenmarkt nodig heeft
Wat heel duidelijk zichtbaar is in de loopbaan & carrièretrends van 2022, is dat sectoren als horeca en cultuur flink hebben te lijden onder de coronamaatregelen, terwijl sectoren als e-commerce juist floreren. Maar ook los van de pandemie is de banenmarkt nu, meer dan ooit, voortdurend in beweging. Het is daarom niet langer nodig (en stiekem ook niet meer zo slim) om je hele carrière lang in één sector te bewegen. De populairste sectoren van de komende jaren, zo voorspellen business analysts, zijn de zorg, IT en logistiek. Ben je je baan kwijt geraakt als gevolg van Corona, of zit je sowieso al aan omscholing te denken? Schakel dan een loopbaancoach in.
3. Carrières opbouwen die verder gaan dan onze banen
Te lang hebben we onze carrières gezien als een opsomming van banen op onze Linkedin-profielen. Decennialang hebben we hier aan vastgehouden, maar gelukkig hebben we de afgelopen twee jaar ook ruimte gecreëerd om onze professionele identiteit op een andere manier neer te zetten. We zijn gaan beseffen dat we niet alleen onze baan zijn. Onze job is slechts een onderdeel op de tijdlijn die onze carrière vormt. Tegenwoordig wordt onze carrière net zo goed gevormd door:
- Vrijwilligerswerk dat we doen in onze vrije tijd
- Toespraken die we geven op events & conferenties
- Adviezen die we delen met start-ups
- Publiceren van online content
Bedrijven beginnen te beseffen dat deze “buitenschoolse activiteiten” niet echt concurreren met ons werk. In plaats daarvan doen we hiermee meer werkervaring op en breiden we onze vaardigheden uit.
4. Technologie-skills heb je (bijna) altijd nodig
Al is het maar om je computer aan de praat te krijgen voor die Zoom-meeting. Maar ook een nieuwsbrief kunnen versturen via Mailchimp, een blog plaatsen in WordPress, snappen hoe Excel werkt en een basic begrip van computerprogrammering worden steeds belangrijker. Niet iedereen hoeft een multitalent te zijn, maar het is wél handig.
5. Werkgevers weten al wie je bent vóór een eerste gesprek
We weten het al een tijdje, maar nu kom je er écht niet meer onderuit: voordat je op sollicitatiegesprek komt, ben je online al gescreend. Heb je een eigen site? Hoe ziet je Linkedin profiel eruit? Doe je gekke dingen op Instagram? Wat komt er naar boven bij een google search? Je realiseren dat dit gebeurt, ook al is het ‘frowned upon’ in de privacy wetgeving, helpt als motivatie om je online imago eens goed op te schonen als je op banenjacht gaat. Linkedin is het kanaal waar headhunters en HR Managers meestal eerst naar kijken, want dit is je digitale visitekaartje op zakelijk vlak. Vind je het lastig om je profiel zo gunstig mogelijk in te richten? Schakel dan een Linkedin coach in.
6. ‘Soft skills’ worden belangrijker
We gaan allemaal braaf studeren, omdat een diploma belangrijk is wanneer je start in je carrière. ‘Hard skills’ zoals wetenschap, wiskunde en talenkennis zijn de focus van veel opleidingen. Tijdens studies wordt er vaak amper gekeken naar hoe je functioneert in een team, communicatieskills en betrouwbaarheid. Dit soort eigenschappen worden vaak pas in tweede instantie bekeken, bij het vinden van nieuwe werknemers. Tegenwoordig is het al belangrijker om dit mee te nemen en dat wordt alleen maar meer het geval. Omdat artificial intelligence bijdragen aan de praktische zaken (zoals die wiskunde, gelukkig), worden juist mensen die (ook) goed zijn in de ‘zachtere’ kant steeds belangrijker voor de maatschappij. Vind je het lastig om je soft skills of competenties te formuleren? Ga dan eens in gesprek met een competentie coach.
7. Werknemers gaan meer investeren in het geluk van hun werknemers
Uit vele onderzoeken blijkt dat het aantal burn-outs niet alleen stijgt, maar ook bakken met geld kost voor werkgevers. Dat hebben ze zelf gelukkig ook door. Daarom zien we steeds meer aandacht voor het geluk van werknemers. Niet alleen op praktisch gebied, zoals ondersteuning bij de switch naar thuiswerken, maar ook betrokkenheid bij het bepalen van een loopbaan, beslissingen binnen het bedrijf en de flexibiliteit om je eigen werkdagen in te kunnen plannen. Fijn! Heb je liever zelf de touwtjes in handen en wil je nu direct investeren in je geluk? Kies dan voor een holistisch coach.
Loopbaanadvies van een coach
Omscholen, onderhandelen over je salaris, jezelf presenteren op Linkedin, je vaardigheden uitbreiden; een loopbaancoach kan jou hierbij helpen. Er zijn een aantal loopbaancoaches die we jou van harte aanbevelen:
- Hoogendijk Coaching met meer dan 35 jaar ervaring
- Baars Coaching die op een doortastende en energieke manier coacht
- Konsilo met 25 jaar lang ervaring in coaching en advisering op het gebied van mens en werk
- Image Your Life die wandelend met jou je loopbaan onder de loep neemt
Kun je deze loopbaan & carrièretrends gebruiken binnen je huidige job, of bij je zoektocht naar een andere baan? We horen het graag in een reactie onder dit bericht!