Door het coronavirus zijn we ons meer bewust geworden van onze gezondheid, waardoor bepaalde voedingstrends in een stroomversnelling zijn gekomen. Wij vroegen voor dit blogartikel de voedingstrends voor 2022 aan enkele diëtisten.
We kiezen in 2022 voor lokaal, ambachtelijk of duurzaam geproduceerde producten. Deze foodtrends zullen een positief effect hebben op de volgende pijlers:
- Reduceren van de impact op milieu, klimaat en leefomgeving
- Verbeteren van de gezondheid
- Verminderen van voedselverspilling
Voedingstrends 2022
Waar we de afgelopen 50 jaar naar meer, makkelijker en voordeliger gingen, hebben we nu juist meer behoefte aan puur, lokaal en biologisch eten. Deze trend is al even gaande, maar bereikt nu een groter publiek door Covid-19, omdat we nu meer dan ooit met onze gezondheid en voeding bezig zijn.
1. Meer lokaal eten
We willen weten waar ons voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Er is steeds meer transparantie over duurzamer produceren, de samenstelling van een product, eerlijke arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Steeds meer mensen maken op basis hiervan hun keus bij de aanschaf van voeding. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer lokale initiatieven ontstaan, eten van de boer. Denk aan PuurDichtbij, de Streekboer en Boerschappen.
2. Alternatieve melk van plant-based naar grain-based
Melk is een heel interessant ingrediënt en valt op tussen de trends. Melk wordt opnieuw uitgevonden en de volgende groeispurt voor plantaardige melk komt van granen. Nu is havermelk gemaakt op basis van granen en met zijn smaak en grote duurzaamheid een betere keus in vergelijking met amandelen en andere noten.
3. Levende voeding; sprouting
Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden, die door warmte en water voortkomen uit de kiem in het zaad. Deze spruiten bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad en de jonge plant. Dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle voedingsstoffen die voor de mens goed opneembaar zijn. Ná dit stadium (maar dan spreken we al niet meer van kiemen) zullen zich worteltjes gaan vormen om op zoek te gaan naar externe voeding, en zijn het feitelijk jonge plantjes (microgroenten).
4. Microgroenten
Microgroenten zijn gekiemde zaden van verschillende planten. Het zijn jonge, kleine plantjes die rauw worden gegeten zodra ze hun eerste blaadjes krijgen. Deze groenten zijn enorm populair geworden als een nieuwe culinaire trend. Microgroenten bevatten hoge concentraties vitamines en carotenoïden. Microgroenten hebben hun eigen smaak, geur, gevoel en vorm. Deze eigenschappen komen sterk naar voren omdat de plantjes zo jong zijn. Voorbeelden zijn tuinkers, rucola, mosterd. Je kunt de microgroenten ook zelf kweken. De plantjes zijn vaak één week na het zaaien al klaar om gegeten te worden.
5. Fermenteren
Fermenteren krijgt de komende tijd een enorme boost. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten ervoor zorgen dat stoffen in een product worden omgezet waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Door bijvoorbeeld groenten te fermenteren wordt de houdbaarheid verlengd, derving beperkt en het geeft een unieke smaak. Daarnaast is gefermenteerde voeding beter verteerbaar. De melksuiker lactose wordt bijvoorbeeld afgebroken door fermentatie. Daarnaast verhoogt fermentatie vitamines en bioactieve stoffen in groente. Voorbeelden zijn yoghurt, bier en zuurkool, maar eigenlijk kun je bijna alle groenten fermenteren.
6. Kruidentheeën
Kruidentheeën die specifieke gezondheidsvoordelen beloven, overtreffen de populariteit van veel traditionele theesoorten. Vooral jongeren neigen naar lichtere thee, groene thee en kruidenthee in plaats van de zwarte variant. Zo is dennennaalden thee in opspraak als effectieve oplossing tegen virussen, parasieten en spike proteïne besmetting. Dennennaalden zitten namelijk boordevol vitamine C. Het is een booster voor je immuunsysteem en een goed middel tegen verkoudheid en griep. Dennennaalden kun je het hele jaar verzamelen, maar hoe jonger hoe beter. Een dennennaald kun je herkennen aan dat de den twee naalden heeft die aan elkaar zitten. Gebruik voor 1 kopje dennen thee twee eetlepels gehakte dennennaalden (zonder vliesje) en giet daar kokend water overheen. Laat 15 minuten trekken.
7. Mushroom drinks
Paddenstoelen zijn de toekomst! We gaan voor (poeder van) paddenstoelen in dranken, soep, koffie, smoothies en thee. Studies hebben aangetoond dat paddenstoelen kunnen worden gebruikt om stress en angst te behandelen, het immuunsysteem te stimuleren en zelfs om beter te slapen. Het gaat hier vooral om de soorten met medicinale werking zoals chaga, cordyceps, maitake, lion’s mane, shiitake en reishi paddenstoelen.
8. Etnische blending
Mensen experimenteren ook steeds meer in smaak en staan dus open voor internationale smaken en unieke, exotische producten. Men neemt bijvoorbeeld een smaaksucces uit de ene hoek van de wereld en combineert het met een populair gerecht uit een heel andere hoek, zoals bijvoorbeeld naan taco’s. Ook maakt de (West) Afrikaanse keuken langzaamaan zijn opmars. De basis is puur en simpel, veel groenten, goed gevulde soepen en heerlijke stoofschotels. Veel gerechten zijn met kip of plant-based en dit sluit goed aan bij de andere trends.
Diëtist stemt voedingstrends af op jouw behoeften
Een diëtist houdt rekening met voedingstrends en stemt deze af op jouw behoeften en doelen, maar zal voornamelijk vanuit een holistische wijze naar jou als persoon kijken. Niemand is gelijk en daarom zal een voedingsschema altijd uniek zijn. Zelf een diëtist inschakelen? Bekijk hier ons overzicht van diëtisten.