Over millennials en de Z-generatie wordt veel geschreven. In een notendop: wie zijn ze? En wat vinden ze eigenlijk van elkaar? In dit artikel een dialoog tussen hen, om de overeenkomsten en verschillen tussen millenials en generatie Z uit te lichten.
Millennials
Millennials (generatie Y) is de generatie die tussen 1980 en 2000 geboren is. Deze generatie is afkomstig van de babyboomers, en hebben zich ontwikkeld in het nieuwe millennium (vandaar hun naam). Er is zoveel interesse in deze groep, omdat deze generatie tot op heden de grootste generatie ooit is.
Millennials zijn opgegroeid zonder internet. Ze migreerden naar de digitale wereld vanuit de toen nog analoge-wereld. Nu zijn ze een echte mediageneratie en veel bezig met (social) media.
Deze generatie heeft in het algemeen een positief beeld over zichzelf. Ze zijn opgegroeid met het idee dat je alles kunt worden en bereiken, zolang je er maar in gelooft. Desondanks deze positieve insteek, komen depressies en angststoornissen erg veel voor in deze groep.
Volgens Dr Eliza Filby, die verschillende generaties bestudeert en onderzoekt hoe de traditionele levenscyclus opnieuw wordt gerangschikt, is deze generatie de best opgeleide generatie in de gehele geschiedenis. Maar ze zijn volgens de onderzoeker wel té hoogopgeleid en hebben te weinig werk.
De concrete woorden die ze verleent aan millennials zijn als volgt: ‘liberaal, opstandig, zelfstandig, flexibel, ondernemend en arrogant.’
Generatie Z
Generatie Z is de generatie van 1995- 2010. Deze generatie is geboren en getogen in het internetstijdsperk. Daarom worden ze Digital natives en de socialmedia-generatie genoemd.
Generatie Z groeit op in een ontwrichte samenleving. COVID-19, economische instabiliteit, klimaatverandering en het gegeven dat we de aarde vernietigen, zijn niet de kleinste onderwerpen waar zij in hun jonge jaren al mee te maken krijgen.
Filby beschrijft Generatie Z in de volgende woorden: ‘Serieus, sceptisch, slim en vloeiend.’ En: ‘Ze vinden het leuk om meteen alles te krijgen wat ze willen. Ze multitasken, maar hun aandachtspanning is beperkt.’
Volgens haar worden Z’ers Generation Sensible genoemd, omdat ze zich niet overgeven aan het traditionele gedrag dat kenmerkend was voor eerdere generaties jongeren. De term ‘wakker’ verwijst naar het vooruitstrevende gedrag van generatie Z. ‘Velen hebben een meer genuanceerd idee van hoe we als mens ons tot elkaar verhouden, en zien de noodzaak van snelle verandering van mens en planeet.’
Overeenkomsten tussen millenials en generatie Z
Beide generaties zijn erg carrièregericht, en kiezen voor een flexibele baan waardoor ze altijd en overal kunnen werken. Zoals bij de meeste millennials, wordt ondernemerschap sterker. Meer dan 62% van generatie Z wil ook eigen baas zijn en/of een eigen startup lanceren. Momenteel heeft 3% al een eigen bedrijf.
Millennials anno nu op zoek naar meer betekenisvol werk. Z’ers zijn ook op zoek naar meer betekenis op het werk.
Verschillen tussen beide generaties
Volgens onderzoek wordt is het grootste verschil tussen de twee generaties gekenmerkt door de schommelingen op de arbeidsmarkt van de afgelopen jaren. Generatie Z groeide op in economisch slechte tijden, daardoor staan ze best realistisch in het leven. En als het gaat om het zoeken naar banen, zijn Z-volwassenen financieel meer gemotiveerd dan de millenniumgeneratie. Millennials worden ook vaak nog financieel gesteund op 30jarige leeftijd door hun ouders.
Generatie Z wordt beschouwd als de generatie die het best is voorbereid om toekomstige innovaties te begrijpen en te gebruiken. Filby: ‘Gen Z heeft hun identiteit als wereldburgers al bewezen door zich bij Greta Thunberg aan te sluiten in de grote strijd van hun generatie om de planeet te redden. De ervaringen met COVID-19 zullen hen echter ook dwingen veel meer na te denken over de nationale en lokale context.’
Generatie Z leeft ook gezonder dan de generatie boven hen. Ze roken minder, eten minder vlees en drinken minder alcohol dan millennials.
Een dialoog tussen een Millennial en generatie Z’er
Wat vinden de generaties in het algemeen van elkaar? Een gesprek tussen millennial Suze Dijkstra (31) en Z-er Lisa de Rooij (23).
Hoe zien wij in het algemeen Millennials?
Lisa: ‘Wat ik als eerste denk, is ‘laat’. Later in de zin van weten wat ze komen doen op aarde. En laat met het luisteren naar hun gevoel. Ook denk ik aan gelijk aan structuur, ritme, doelgericht en vastberadenheid. Ze gaan echt ergens voor, en hebben veel vaardigheden en kennis. En ze wijken niet snel van hun pad.
Suze: ‘Ja zo zie ik het ook. Millennials zijn heel zelfstandig. Ik zelf vertrouwde al wel vroeg op mijn gevoel. Zo volgde ik niet de mainstream-paden. Zo voelde ik op jonge leeftijd dat ik niet voor een baas wilde werken, of op kantoor. En ik kon de druk van de maatschappij helemaal niet aan. Ik wilde alles anders, trapte overal tegenaan en vond dat er veel niet klopte in de samenleving. Vooral hoe we zo van onze emoties wegliepen, en maar door- en doorgingen. Dat was zeker wel anders in vergelijking met mijn omgeving. Daarop ben ik ook zeker wel beoordeeld en raar aangekeken, omdat mensen het niet begrepen. Later begrepen ze het wel, en kreeg ik te horen dat ze door mij leerde om ook naar hun gevoelens te luisteren. Dat vond ik mooi. Van hen leerde ik de structuur, ritme en doelgerichtheid. Misschien ben ik stiekem een Z’er. Of ergens tussenin, haha’.
Lisa: ‘Ja jij bent daar ook wel een goed voorbeeld van! Hoe je je gevoel en eigen pad vindt, en er echt luistert.’
Hoe zien wij in het algemeen de Z- generatie?
Lisa: ‘Ik heb het idee dat mijn mensen uit mijn generatie dicht bij hun gevoel staan. Naar mijn mening weten ze snel wat hun missie op aarde is, en leven ze vanuit hun hart. Ook hebben ze daarin vertrouwen.
Dat gezegd hebbende zijn wij wel enorme twijfelaars. Het voelen en weten is wat anders dan het doen. Daar kunnen we lang in blijven hangen, bang om harmonie te verstoren, meningen van anderen of om aan een keuze vast te zitten.’
Suze: ‘Ja mooi. Dat voel ik ook echt bij jullie! Dat twijfelen wist ik niet, maar nu je het zo zegt. Volgens mij werken ze heel erg breed en doen ze van alles. Mag wel meer in een trechter. Misschien komt dat door het twijfelen? Geen knopen doorhakken?’
Lisa: ‘Ja we zijn sneller bang om te staan voor wat we echt voelen. Ook voor reacties van de omgeving. Daarbij is er ontzettend veel informatie beschikbaar en zijn er veel verschillende keuzemogelijkheden. Dat maakt het denk ik ook lastiger voor deze generatie om daadwerkelijk die knopen door te hakken.’
Wat kunnen Millennials leren van de Z-generatie?
Lisa: ‘Ik ga de laatste tijd best veel om met millennials. Ik heb het gevoel dat ze veel leed meedragen, ook door de opvoeding van hun ouders. Dat hebben wij minder, wij zijn wat losser opgevoed. Dit is niet een oordeel maar een observatie. Ik denk, afgezien van de last en bagage, ze meer mogen inzien dat zij de enige zijn die daadwerkelijk hun bagage kunnen oplossen/transformeren. Daarbij mogen ze veel meer voelen, en minder vanuit het hoofd denken.’
Suze: ‘Daar heb je helemaal gelijk in. Naast dat ik zelf een millennial ben, heb ik als journalist ook veel onderzoek gedaan naar onze generatie. Wij dragen zeker veel lasten op onze schouders, onder andere door trauma wat door de generaties boven ons niet (geheel) is opgelost. We mocht zelf leren voelen, niemand die dat ons als voorbeeld gaf. Dat is nogal wat verantwoordelijkheid, zeker als kind. Vandaar dat zoveel millennials op latere leeftijd kampen met angsten- en depressies, en alsnog mogen leren voelen.’
Lisa: ‘Dat snap ik helemaal. Wij zijn volgens mij veel relaxter gestart. Met minder trauma-leed in het gezin, en gevoelens mochten er zijn’.
Suze: ‘Ja fijn! Wij moesten het zelf maar uitvogelen. Dat zorgt wel voor een enorme drijfveer en kracht, als je dat leert doen.’
Lisa: ‘Wat ik ook trouwens zie, is dat millennials naar mijn idee snel vastlopen. Ze houden dan stug vol, terwijl iets niet meer werkt. Ik heb het idee dat ze het lastig vinden om te voelen en keuzes te maken die dicht bij hunzelf staan. Maar wanneer ze dan een ander pad ingaan, en iets doen wat meer bij hen en hun missie past, gaan ze (dankzij die focus en doelgerichtheid) volgens mij als een speer. Dan bloeien ze helemaal open. Hierbij mogen ze veel meer vertrouwen, en daar schort het vaak volgens mij.
Mijn advies voor hen zou zijn om een beetje af te wijken van de gebaande paden en te durven voelen wat hun eigen waarheid is in plaats van iemand anders. Hun manier van structuur, focus en zelfstandigheid aanbrengen is goed, maar kan er ook voor zorgen dat ze in een soort tunnelvisie belanden en de verbinding met zichzelf verliezen. Als iets niet (meer) werkt, kijk dan eens naar een ander pad. Probeer dat eens, en kijk gewoon eens wat er ontstaat. In plaats van stug volhouden van iets dat ooit werkte. Verandering is de bewuste keuze om iets anders te doen dan wat je deed, maar daarvoor moet je jezelf wel toestaan om open te staan voor nieuwe wegen. En daar is vertrouwen voor nodig. In mijn ogen mogen millenials veel meer vertrouwen op hun eigen gevoel.
Suze: ‘Helemaal mee eens. Dat vertrouwen zijn velen ergens onderweg verloren, of ze hebben nooit geleerd om überhaupt te vertrouwen. Dat is echt een onderliggende kern van veel pijn en lijden, en zeker iets waar mijn generatie (meer) aan mag werken.’
Wat kan de Z-generatie leren van millennials?
Lisa: ‘Zeker die doelgerichtheid, vaardigheden en structuur! We zijn dan ook echt spiegels, vind ik. Millennials mogen een stap terug, naar het voelen en innerlijk weten. En wij mogen durven en daadwerkelijk paden ingaan. Echt ergens voor kiezen en gaan. Ook wanneer het even niet gaat, of wanneer er twijfel toeslaat.
Suze: ‘Helemaal mee eens’.
Welke Z-veranderingen en innovaties zie jij in deze tijd om je heen?
Lisa: ‘Heel veel! Van zeer jonge ondernemers, die hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Tot aan het maken van bewuste keuzes, denkend aan voeding, natuur, duurzaamheid en kleding. Dit staat vaak in lijn met wie we als (gevoelige) personen zijn. Volgens mij is mijn generatie sowieso heel ondernemend, en jullie generatie ook.’
Suze: ‘Ja geweldig! Ik zie het ook. Zo passievol. Mijn oude oppaskind had rond haar veertiende een platform gericht op duurzaamheid. Nu is ze 19 en producer en DJ. Volgens mij stond ze op haar 18de in de Melkweg te draaien haha.
Lisa: ‘Haha, ja zo’n drive! En denk aan Christina von Dreien. Als schrijver vertelt ze haar jeugd en kennis over onze generatie en de nieuwe wereld. Echt wat een eye-opener, ook voor mij als Z’er. Alle Z-veranderingen komen aan bod, en nog veel meer. Over wie wij zijn als mensen en hoe we kunnen bouwen aan een nieuwe wereld die gebaseerd is op vrijheid, waarheid en liefde. Haar boekenreeks is echt een aanrader!’
Nog wat toe te voegen?
Lisa: ‘Ik denk dat onze generaties echt een goed voorbeeld is van de omschakeling van de ‘oude’ mannelijke tijd, naar de nieuwe ‘vrouwelijke’ tijd. Jullie zijn erg van de mannelijke vurige, concrete energie. Wij van het voelen, innerlijk weten en het abstracte.
Suze: ‘Ja sowieso! Ik denk dat een balans tussen onze generaties echt goed werkt voor de gehele samenleving. Een balans tussen yin-en yang. De structuur, focus en het vlammen van millennials. En het vertrouwen en voelen van de Z’ers.’
Op zoek naar een coach? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij millennial-coach Manny Moerman, of psyche-en welzijncoach Miranda Nouwen