Met pensioen gaan, hoe doe je dat eigenlijk? Vroeger hebben je ouders en je leerkrachten je met alle liefde voorbereid op het werkende leven. Maar niet zo zeer op wat daarna komt. En dat is een compleet nieuwe levensfase met een nieuw in te vullen dagbesteding. Waarin je veel tijd doorbrengt met jezelf en met je partner. Familieleden denken dat je ineens veel tijd over hebt waardoor er verwachtingen ontstaan. Een pensioencoach kan je hierbij helpen.
Naast het financiële geregel, staat er op persoonlijk en sociaal vlak ook veel te gebeuren. Hanneke van Harten helpt je bij het vinden van de mooiste versie van jezelf in elke levensfase. Dit doet ze als coach persoonlijke ontwikkeling en pensioencoach. “Ook als je met pensioen bent, is mindful en bewust leven zinvol. Ook dan kan jij de regie pakken en de touwtjes in handen hebben. Jij bepaalt.”
Waarom is het belangrijk om na te denken over de invulling van je pensioen?
“Het is natuurlijk mooi om er al over na te denken. Zo krijg je inzicht in wat je wilt. Het gaat om een periode die nog best lang gaat duren. Het kan maar zo zijn dat je nog 20 jaar leeft. En als je nog 20 jaar te gaan hebt, dan is het zeker de moeite waard om jezelf nieuwe doelen te geven. Dat vindt je brein leuk. Je brein is namelijk heel flexibel en kan echt nog nieuwe structuren aanmaken. Dus, blijf jezelf vooral een beetje uitdagen. Zo houd je het brein veerkrachtig. Na je pensioen doe je misschien mee op een iets lager level. Maar dat wil niet zeggen dat je er minder toe doet. En ook niet dat je minder of juist meer zou moeten genieten. Ik stuur je aan om de regie zelf te pakken. Zodat je zelf kan kiezen hoe je het pensioen gaat invullen. En zodat je jezelf bewust bent van wat je wilt.”
Hoelang van tevoren moet je beginnen met het voorbereiden van je pensioen?
“Ongeveer 10 jaar. Want in de regel zijn we er juist vaak te laat mee bezig en ineens is het dan al zover. Dat kan beangstigend zijn. Sommige mensen zien het voor zich als een grote vakantie en anderen turen in een zwart gat. Dat is allebei niet realistisch. Begin daarom van tevoren al een beetje met je globaal te verdiepen in wat er allemaal kan en wat je wilt. Bedenk je bijvoorbeeld ook hoe je op een waardevolle manier officieel afscheid zou willen nemen. Dat is heel belangrijk. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het te visualiseren. Je neemt je brein mee op een avontuur naar de start van een nieuw leven.”
En hoe zit dat met het veranderende financiële plaatje?
“Financieel gezien kan je jezelf natuurlijk tot op zekere hoogte voorbereiden, want de pensioenregelingen veranderen voortdurend. En dat heeft dan weer effect op je financiële plaatje. Het jaar 2022 zal bijvoorbeeld echt een cruciaal veranderend jaar zijn voor heel veel mensen. Met veranderingen in het pensioen die iedereen gaat merken. Toch is het fijn om al te bepalen welke kant je op wilt.”
Wat is de grootste valkuil bij het invullen van je pensioen?
“Je moet jezelf echt opnieuw leren kennen. Daar zijn veel mensen zich niet zo bewust van. Als je identiteit samenkleeft met je werk, wie ben je dan zonder je werk? Het kan echt vervelend worden als je altijd hebt gewerkt als manager en ineens thuiszit. Als je jezelf niet meer nuttig en waardevol voelt of het aanzien van anderen mist. Het is belangrijk om op tijd te kijken wie je bent en wat je kan. Wat je mooi vindt en wat niet. Zodat je jezelf kent en weet wat jouw waarde van het leven is. Ook komt het vaak voor dat mensen in hun werkende leven meer hebben gecommuniceerd met hun collega’s dan met hun partner. Er is een kloof ontstaan en dat gaat voor moeilijkheden zorgen na je pensioen. Want ineens zit je dan 24/7 bij elkaar op de lip. Het is dan belangrijk dat je opnieuw met elkaar leert omgaan, afstemmen en onderhandelen. Zo ontdek je allebei wat je fijn vindt en wat niet. Zonder daarbij ruzie te krijgen.”
Wat zijn de 3 beste tips die een pensioencoach kan geven bij het invullen van je pensioen?
- Plan je pensioen. “Maak je pensioenscript en visualiseer. Als je kijkt naar je herinneringen, dan kan je de film terugspoelen en zien wat je gedaan hebt. Maar dat kan je ook andersom doen. Speel de film vooruit. En stel jezelf de vraag: ‘hoe zou mijn pensioen eruit kunnen zien?’ Wat zijn de dingen die erin moeten zitten, die ik belangrijk vind. En maak de nieuwe realiteit visueel. Dat doe je bijvoorbeeld ook als je een vakantie plant. Dan kijk je waar je naartoe wilt. Of je liever in een hotel of een tent slaapt. Jij hebt de regie. De eerste week van je pensioen is makkelijk in te vullen, en de tweede week lukt je ook nog wel. Maar kijk eens naar de eerste vijf jaar. Stel jezelf de vraag: ‘Wat vind ik belangrijk om over 5 jaar nog te hebben?”
- Overleg en stem af met je partner. “Je hebt tijd voor elkaar. De wereld ligt voor jullie open. Maar heb je ook allebei dezelfde ideeën? Kan je een overeenkomst vinden in andere verwachtingen. Onderhandel erover met elkaar. Geef aan wat je wilt en vooral ook wat je niet wilt. Leer je uitspreken over wat je fijn en belangrijk vindt. Overleg daarnaast ook dat je een deel zonder elkaar kan invullen. Je hebt ook een leven naast je partner. En ook dat is heel belangrijk. Want je wilt er misschien niet aan denken, maar in die laatste fase is het ook heel reëel dat er iemand wegvalt of immobiel wordt. Praat daarover met elkaar: hoe ga je daar allebei mee om? Ik zie het zo vaak. Samen leven, samen kleven: de ANWB-stellen. Natuurlijk supermooi als je dat samen op latere leeftijd hebt. Maar maak een plan C, voor als je partner wegvalt. Met je eigen vrienden en sociale contacten en ook zonder externe omgevingsfactoren of mensen die invloed hebben op wie jij bent. Een relatiecoach kan hier eventueel bij helpen.
- Investeer in je fysieke en mentale welzijn. “Investeer in gezond zijn, bewegen, eten, fijne patronen en je mentale welzijn. Je mag zijn wie je bent. Je kan altijd de mooiste versie van jezelf laten zien aan de wereld, ook op latere leeftijd.” Is sporten om fit & flexibel te blijven een drempel voor je, kies dan voor een personal trainer.
Waar kan een pensioencoach je eigenlijk niet bij helpen?
“Ik vertel je niet hoe je je geld moeten uitgeven of je leven moet invullen. Ik help je om zelf de regie te pakken. Samen leggen we de innerlijke puzzel. En jij bepaalt hoe die eruit moet komen te zien.”
| Lees ook: jouw money mindset bepaalt hoe je er nu en in de toekomst financieel voorstaat |
Hoe gaat zo’n traject met een pensioencoach in zijn werk?
“Op een manier die bij je past. Misschien heb je behoefte aan één sessie met een coach met een pensioencoach, of wil je een weekend wandelen met een wandelcoach. Daarnaast kunnen we samen een traject aangaan. In dat geval beginnen we bij de basis. Als we het fundament kunnen verstevigen, kunnen we er daarna iets moois en nieuws op bouwen.”
En hoe zit dat met wandelcoaching?
“Ook dat is een hele waardevolle manier. Dan wandelen we twee dagen door de natuur in Brabant. Het mooie van de natuur is dat je er kwetsbaarder durft te zijn. Er zijn minder prikkels die je een schaamtegevoel geven. Je durft dingen uit te spreken die je niet eens aan jezelf hebt verteld. Er is zoveel rust. En de natuur heeft zoveel parallellen met het leven. Het is echt een mooi mechanisme om gebruik van te maken. Zo help ik je bij het invullen van je pensioen. Door de stip aan de horizon te zetten. De stip met ‘dit vind ik fijn en hier wil ik naartoe’. Zo help ik je om keuzes te maken. Zodat jij je pensioen viert op jouw manier.”
En, hoe ga jij je pensioen invullen? Vind een coach die samen met jou de toekomst kan schetsen, op een manier die bij je past. Check ons aanbod voor een pensioencoach, financieel coach of wandelcoach bij jou in de buurt.