Weten hoe je ervoor staat met je inkomsten en uitgaven, zorgt voor rust in je hoofd. Een potje voor de vakantie hier, wat reserves voor onverwachte uitgaven daar. Maar hoe doe je dat nou, je financiën voor 2022 op orde krijgen zodat je weet wat er binnen komt en wat eruit gaat? Wij vroegen budgetcoach Lisa om tips.
Financiën op orde in 2022: budgetteren is de truc
Lisa heeft jarenlang gewerkt als financieel specialist voor bedrijven en ze coacht nu iedereen die het nodig heeft op financieel vlak. Ze legt uit dat het op orde krijgen van je financiën allemaal start met budgetteren. Dat kan je pas doen als je weet wat je inkomsten zijn en wat je uitgaven zijn. Houd daarom al je uitgaven van een maand bij (doe dit overigens elke maand: kijk regelmatig even op je bankrekening hoe je ervoor staat), ook die paar losse euro’s voor een cappuccino on the go, en plaats alles in hokjes: boodschappen (inclusief drogisterij, dierenwinkel, kaaswinkel), vaste lasten zoals je hypotheek of huur, verzekeringen en providers, eventuele kinderopvang, uitgaven aan kleding, persoonlijke verzorging enzovoorts. Heb je dat gedaan? Dan weet je wat eruit gaat. Check vervolgens wat je maandelijks binnenkrijgt en maak zo een berekening. Je weet nu wat erin komt en je weet wat je maandelijks uitgeeft. Bepaal dan welk budget je voor welk hokje nodig hebt. Uiteindelijk weet je wat je overhoudt om bijvoorbeeld te sparen.
Vast budget voor wekelijkse je boodschappen
Je weet nu precies wat je uitgeeft aan boodschappen. Valt het je mee? Dan ben je goed bezig! Ben je geschrokken? Dan wordt het misschien tijd om wat minder geld te besteden aan de boodschapjes. De tip hiervoor is: pin aan het begin van de maand je maandbudget voor de boodschappen. Verdeel dit maandbudget in enveloppen, zodat je per week een vast budget hebt en houd je daaraan. Handig is het om van tevoren rekening te houden met extra uitgaven, bijvoorbeeld als je jarig bent in die maand.
| Lees ook: Je money mindset is alles – lees het interview met Financieel Vrije Vrouw |
Let goed op aanbiedingen
Het kan heel verleidelijk zijn om aanbiedingen te kopen, want daarmee bespaar je. Maar doe dit alleen als het gaat om producten die je ook echt nodig hebt, zoals wasmiddel of toiletpapier. En trap dus niet in de ‘derde chocoladereep gratis’ aanbieding, want daardoor geef je juist extra geld uit voor iets dat je niet nodig hebt.
Bepaal een vast bedrag voor kleding
Hier komt het budgetteren weer om de hoek kijken: bepaal wat je deze maand maximaal wil uitgeven aan kleding, persoonlijke verzorging of andere overige dingen. Door een budget te hebben, weet je wat je uit kan geven en kom je minder snel in de verleiding om meer uit te geven.
Bouw een buffer op voor onverwachte uitgaven
Let op: dit is niet je spaarpot voor de vakantie, maar een apart potje voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als er iets stuk gaat in huis. Lisa adviseert om drie keer je maandsalaris apart te houden. Dat realiseer je natuurlijk niet in een keer en dat is ook niet erg: bouw het op totdat je gewenste bedrag er staat. En vul het aan wanneer nodig. Vind je dit lastig? Kijk eens of een financieel coach je kan helpen.
Spaar automatisch een vast bedrag per maand
Dan is er nog de spaarrekening: die is er voor je welverdiende vakantie, of een ander leuk spaardoel. Zet elke maand automatisch een vast bedrag opzij, de meeste banken bieden deze functie aan. Het hoeven echt geen honderden euro’s te zijn, maar door dit vaste bedrag automatisch weg te zetten heb je er geen omkijken naar en bouw je als vanzelf een fijn spaarpotje op.zzp’er. Minimaal drie maandsalarissen.
Betaal nooit achteraf!
Het is zo verleidelijk om bij je favoriete online shop een bestelling te plaatsen en pas achteraf te betalen. Want ‘wie weet stuur je het wel weer retour’ en ‘dan geef ik volgende maand weer wat minder geld uit’. In theorie klinkt dit leuk, in de praktijk vergeet je die hele rekening en kom je een maand later voor verrassingen te staan. Betaal je online aankopen dus altijd meteen (en vraag je af of je echt nodig hebt wat je op het punt staat te kopen).
Verkoop!
Verkoop spullen die je niet meer gebruikt via Marktplaats of een ander platform. Het loont echt om goede spullen erop te zetten, ook al kost dat even wat tijd. Het zal je verbazen wat een oude tablet die nog in nette staat is je kan opleveren. Zet dit verdiende geld natuurlijk meteen apart op je spaarrekening.
Check jaarlijks je providers en bel ze op
Overstappen van energieleverancier of internet provider kan je jaarlijks best wat geld besparen. Zit je prima waar je zit? Helemaal goed, maar bel alsnog je provider op met de mededeling dat je over wilt stappen om geld te besparen. Zo’n bedrijf wil jou maar al te graag als klant houden, dus die hebben vast een leuke aanbieding voor je liggen als je ze nog een jaartje trouw blijft. Wil je wel echt overstappen? Vergelijk de aanbieders dan bij een onafhankelijke vergelijker. Niet de leukste dingen om te doen, maar het zijn wel makkelijke verdiensten.
| Lees ook: Baan verloren? Met een budgetcoach beperk je de schade! |
Check jaarlijks je verzekeringen en pas aan
Het is ook slim om je zorgverzekering aan het einde van elk jaar te checken. Verwacht je bijvoorbeeld voor het komende jaar weinig gebruik te maken van je verzekering? Én heb je een buffer? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen risico te verhogen, daarmee bespaar je een paar honderd euro op je verzekering. Let op: het is wel een risico, want moet je onverwacht wel veel gebruik maken van je zorgverzekering, dan betaal je eerst zelf je complete (verhoogde) risico. Vraag jezelf ook af of je een (doorlopende) reisverzekering nodig hebt voor elke reis die je maakt, of dat je het zelf kan indekken met je spaarpot.
Schakel een budgetcoach in om te leren financieren
Heb je meer hulp nodig? Schakel dan Lisa of een andere budgetcoach in en krijg samen je financiën voor 2022 of de verdere toekomst op orde. Een budgetcoach kan jou helpen bij verschillende dingen: financiele problemen, schulden, sparen, prioriseren (van je budget) en in sommige gevallen ook pensioenopbouw en het spreiden van je vermogen.
Heb jij je financiën op een rij of kan je wel wat hulp daarbij gebruiken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om meer tips te ontvangen.