Inner Child Healing. Een term die je misschien al eens gehoord hebt, maar waarvan je niet zo goed weet wat het eigenlijk inhoudt. Laat staan dat je weet hoe belangrijk het is. We leggen aan de hand van 7 praktische tips uit wat inner child healing betekent en hoe je het kunt toepassen.
Je bent een volwassene met een druk leven, serieuze baan en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Waar denk jij aan bij de term ‘innerlijk kind’? Aan de dromen die je had toen je nog jong was, of aan de spelletjes die je speelde met je vriendjes? Misschien kijk je terug naar de ontwikkelingen die je sinds je kindertijd hebt doorgemaakt.
Het is ook mogelijk dat je de kindertijd juist niet met speelsheid en plezier associeert. Als je verwaarlozing, een trauma of andere emotionele pijn hebt ervaren, kan de gedachte aan je innerlijke kind je juist klein en kwetsbaar laten voelen. Ook nu je volwassen bent. Want al heb je de pijn – als kind al – diep begraven om het te verbergen en jezelf te beschermen, het zit er nog.
Waarom is inner child healing belangrijk?
Trauma’s die zich in je kindertijd gevormd hebben, kunnen levenslang een probleem vormen. Van sommige trauma’s ben je je misschien niet eens bewust. Bij een trauma denken veel mensen namelijk aan heftige dingen als misbruik of verwaarlozing, maar het kunnen ook andere dingen zijn. Gebeurtenissen die in eerste instantie niet eens traumatisch lijken. Delen van jou die niet gezien zijn bijvoorbeeld, niet gehoord of onvervuld. Met als gevolg negatieve patronen die je aandacht vragen in persoonlijke relaties met anderen en met jezelf.
Het is tijd om je innerlijke kind te omarmen. Want alleen zo kan je terugkomende problemen aanpakken en leer je jezelf beter begrijpen. Maar hoe doe je dat? Een spiritueel coach kan je hier natuurlijk bij helpen. En met deze 7 tips kan je zelf ook al aan de slag met inner child healing.
Tip 1) Inner child healing start met het erkennen van je innerlijk kind
Iedereen kan in contact komen met zijn of haar innerlijke kind. Tenminste, als je ervoor openstaat om hem of haar te leren kennen. Twijfel je of voel je weerstand tegen het idee om in je verleden te wroeten? Dan wordt het lastiger om aan je genezingsproces te beginnen. Vertel jezelf: ‘Wie of wat ik ook tegenkom. Het is oké.’ Ook – en misschien wel juist – als het gaat om emotionele pijn uit het verleden. Praat met je innerlijke kind zoals je tegen een vriend zou praten. En alles mag er zijn, dus wees niet bang om het gewoon eens te proberen. Zo ontdek je waar de pijn vandaan komt en waarom het nog steeds zoveel impact op je heeft. Zo lukt het je ook om er van een afstand naar te kijken en jezelf er minder door te laten beïnvloeden.
Tip 2) Luister naar wat je innerlijke kind jou te vertellen heeft
Als je in gesprek gaat met je innerlijke kind, is het belangrijk om te luisteren naar de gevoelens die binnenkomen. De gevoelens ervaar je vaak in sterke emoties, ongemak of oude wonden. Ook dit is heel normaal.
Je ervaart misschien:
Kan je een van deze gevoelens koppelen aan een specifieke gebeurtenis in je jeugd? Je kunt je misschien voorstellen dat het dezelfde reactie oproept als je iets soortgelijks in je volwassen leven ervaart. Een voorbeeld:
Je hebt je ontzettend verheugd op een avondje met z’n tweeën. Vlak voordat jullie samen zouden eten, belt je partner om te vertellen dat het te druk is op werk en dat jullie avondje samen helaas niet door kan gaan. Je weet heus wel dat je partner er niets aan kan doen en dat hij of zij ook liever tijd met jou doorbrengt. Toch voel je jezelf afgewezen en gefrustreerd.
Bekijk deze situatie eens door de ogen van je innerlijk kind. Dat kan waardevolle inzichten geven. Je herkent dit gevoel misschien dat je ouders je onbewust gaven als ze een speeluitje annuleerden vanwege hun drukke agenda. Het zal je helpen om het gevoel er gewoon te laten zijn, in plaats van het weg te duwen. Kijk ernaar als een waarnemer. Dit helpt je om de pijn te verwerken.
| Lees ook: Hoe microdoseren met truffels inzichten geeft en oude patronen kan doorbreken |
Tip 3) Schrijf een brief aan je innerlijk kind
Vind je het lastig om in gesprek te gaan met jezelf? Het kan helpen om een brief te schrijven aan je innerlijke kind. Schrijf – met de kennis die je nu hebt – over herinneringen uit je jeugd, inzichten en verklaringen die je toen nog niet begreep. Deel alles wat je nu weet met het innerlijke kind. Zo kan je een deel van die terugkomende pijn verzachten.
Dit zijn een paar vragen om je te helpen starten:
- ‘Hoe voel je je?’
- ‘Hoe kan ik je helpen?’
- ‘Wat heb je van me nodig?’
Geef jezelf de tijd om antwoord te geven op de vragen. Het kan even duren voordat je innerlijke kind zich veilig voelt.
Tip 4) Inner Child Healing door te mediteren
De vragen uit je brief kan je ook aan jezelf stellen tijdens een meditatie. Meditatie helpt je om als een waarnemer te kijken naar je gevoelens. Als je eraan went om emoties te accepteren zoals ze komen, zal je het gemakkelijker vinden om ze op een gezonde manier uit te drukken. Kinderen vinden het vaak moeilijk om ongemakkelijke emoties te benoemen, vooral als ze niet het gevoel hebben dat alles er mag zijn. Als je emoties toelaat – zowel positief als negatief – lucht dat op. Een spiritueel coach kan je begeleiden in een visualisatie-meditatie om je innerlijke kind te bezoeken.
Tip 5) Schrijf in je dagboek zoals een kind
Schrijf je wel eens in een dagboek? Dat is een fantastische manier om je uitdagingen, verwarring en emotionele onrust op te lossen. Je schrijft het van je af. Dit kan je natuurlijk doen over de huidige tijd, maar je kan ook schrijven over een moment in je kindertijd dat je opnieuw wilt verkennen. Schrijf herinneringen en alle emoties die je met die gebeurtenissen associeert. Probeer niet te veel na te denken over wat je schrijft. Laat je gedachten gewoon vrij op het papier komen, zoals ze verschijnen in je hoofd. Zo bereik je sneller de kern van de pijn van het innerlijk kind.
Tip 6) Blijf spelen
Ja, je bent volwassen en daar horen verantwoordelijkheden bij. Maar om emotioneel in balans te raken, is het super waardevol om te ontspannen en te spelen. Ook als je in je jeugd geen positieve ervaringen hebt gehad, kan je weer in contact komen met je speelse kant en plezier ervaren. Zo help je het innerlijke kind genezen van het gemis van wat je als kind nodig had. Geniet van de kleine dingen, zoals: een koffie in het park, een zoekspelletje in de supermarkt of lachen met een vriendin. Wat je ook doet. Als je regelmatig tijd vrijmaakt voor plezier en luchtigheid in je leven, krijgt je positieve denkpatroon meer ruimte.
Tip 7) Laat de deur open
De ontmoeting met je innerlijke kind is een reis met een open einde. Misschien is er nog meer wat je bent vergeten en wat je innerlijke kind van vroeger aan je wil vertellen. Of wil je leren om spontaner en speelser te worden. Met meer verwondering en dankbaarheid naar de wereld om je heen te kijken. Je voelt je completer, verbonden en je hebt meer zelfvertrouwen. En het helpt je om naar jezelf te blijven luisteren en liefde aan jezelf te geven.
Professionele hulp bij inner child healing
Een coach kan je helpen in de ontmoeting met je innerlijke kind. En daarvoor ben je nooit te oud. Door je innerlijke kind samen met een coach te leren kennen en te omarmen, kom je dichter bij jezelf. Leer je emoties op een gezonde manier uit te drukken, patronen te doorbreken met als gevolg dat je compassie voor jezelf en voor anderen groeit. Er zijn verschillende soorten coaching in te zetten bij innerlijk kind werk. Afhankelijk van je uitdagingen of trauma kun je kiezen voor een lichaamsgerichte aanpak, cognitief of een combinatie hiervan.
Soorten coaching bij innerlijk kind werk
Bij inner child healing kun je denken aan:
- Lichaamsgericht coachen
- Patronencoaching
- Familieopstellingen
- Bewustzijnscoach
- Embodiment coach
- EMDR coach
- Holistisch coach
- NLP coach
- Somatic coach
- Trauma coach
Deze coaches raden wij aan om met je innerlijk kind aan de slag te gaan
- Puur Authentiek: opgeleid tot systemisch coach en daardoor gespecialiseerd in innerlijk kind werk.
- Sasinerga: de combinatie van familieopstellingen, systemisch werk en spiritualiteit brengen je terug naar jouw innerlijk kind om problemen in het volwassen leven doeltreffend aan te pakken.
- North&C: voor uitdagingen binnen je liefdesrelaties die je kunt herleiden naar trauma uit je jeugd. Zo kan er verlatings- of bindingsangst zijn waar innerlijk kind werk voor nodig is.
- Lef Paardencoaching: innerlijk kindwerk geeft je inzichten. Werken met het paard kan deze inzichten nóg sneller aan het licht brengen.
- Praktijk Mea Vota: helpt jou op weg naar je authentieke zelf en ruimt onderweg samen met jou de blokkades op.
- Totem Bodymind: voor een lichaamsgerichte aanpak bij trauma en innerlijk kind werk.
Heb je zelf al eens een coach bezocht? Waardeer hem of haar dan met een review op dit platform.