Heb je al een hond in huis en ben je zwanger van je eerste kind? Dan gaat er nogal wat veranderen in je leven, maar ook in dat van je viervoeter. Omdat je niet weet hoe je hond zal reageren op zo’n, laten we eerlijk zijn, aandacht-vragend, regelmatig huilend, veel slapend mini mensje, is het slim om je hond aan de baby te laten wennen. We vroegen tips aan een hondencoach en hondengedragsdeskundige.
Tip 1: hond aan komst baby laten wennen
Hondengedragsdeskundige Angelique Prins vertelt dat honden altijd weten wanneer hun vrouwelijke baasje zwanger is. Dit komt doordat zwangere vrouwen een hormoon aanmaken en de hond pikt die geur van dat hormoon op. Ze vertelt: ‘Heel veel honden veranderen van gedrag als ze merken dat hun baasje in verwachting is. Dat kan positief zijn, dan worden ze bijvoorbeeld erg zorgzaam, maar soms ook heel beschermend. Je kan de hond hierin laten meegroeien door langzaam aan dingen in huis te veranderen. Zet de box alvast in de kamer, zet daarna de maxicosi klaar en betrek je hond hierbij, zodat hij weet dat hij bij het gezin blijft horen. Geef wel regels, grenzen en beperkingen aan, duidelijkheid is belangrijk voor je viervoeter.’ Vind je dit lastig? Vraag dan eens een hondencoach om hulp.
Tip 2: eerste ontmoeting tussen hond en baby, stapje voor stapje
Aniek Wendt, hondencoach, vertelt dat jij of je partner degene bent die de leiding neemt over het voorstellen van de baby aan je hond. Neem je hond pas mee de ruimte in waar de baby is, als de hond kalm en rustig is, bijvoorbeeld na een lange wandeling. Ook degene die de baby vasthoudt moet rustig en kalm en vooral niet onzeker zijn. De hond weet zo dat de situatie te vertrouwen is.
Ook Angelique legt uit dat het verstandig is dat je hond kalm is, tijdens het voorstellen van de baby. ‘Je kan de eerste ontmoeting bijvoorbeeld in stapjes doen: laat eerst een dekentje met geur van de baby ruiken aan je hond, biedt daarna de maxicosi met baby erin aan om te besnuffelen. Zorg er wel voor dat je hond niet in de maxicosi kan duiken. Is je hond te druk, geef hem dan een opdracht zoals “zit”, “af” en “blijf”.’ Een coach voor honden kan je hier bij helpen.
Tip 3: leren kalmeren van je hond
Nog een tip van Angelique is om je hond te leren kalmeren. ‘Begin altijd met regels, grenzen en beperkingen voordat de baby er is en niet tijdens. Anders geeft dit frustratie voor de hond, omdat er te veel verandert, waardoor hij gespannen kan reageren: je hond begrijpt je dan gewoonweg niet.’ Ook Aniek beaamt dit en laat weten dat bepaalde reacties van een hond op een kind vaak worden gezien als jaloezie, terwijl in de meeste gevallen sprake is van gebrek aan regels en grenzen voor de hond. ‘Het is belangrijk dat je huisdier weet dat hij soms moet wachten en niet alles kan krijgen, als je net een baby hebt (en sowieso wanneer je kinderen hebt).’
Tip 4: een eigen plekje voor je hond
‘Zorg dat de hond een eigen plekje heeft om zich rustig terug te kunnen trekken tijdens drukte van kraambezoek, in de kraamweek of als de baby huilt. Gun je hond die eigen rustplek en maak ook aan je kindje duidelijk dat hij of zij niet in de hondenmand mag. Respect van alle kanten (hond, kind, baasjes/ouders) is het allerbelangrijkste.’, zo legt Angelique uit.
Tip 5: laat je hond nooit alleen met je baby
Aniek laat ten slotte nog weten: ’Hoe lief je hond ook is: laat hem nooit alleen of zonder toezicht bij je baby of kinderen. Zowel kinderen als honden blijven onvoorspelbaar in bepaalde situaties en dat wil je te allen tijden voorkomen.’
Laat je inspireren door onze artikelen en schrijf je in voor de nieuwsbrief!