Aafke Tadema van Mama Mind coacht vrouwen in drie belangrijke stadia van hun leven:
- Zwanger worden en de zwangerschap
- Tijdens en direct na de bevalling en alles wat daarbij komt kijken
- Moeders van jonge kinderen
Welke hulpvragen horen er bij deze stadia?
“Bij het traject van zwanger worden en zwanger zijn bied ik vooral psychische hulp en ondersteuning. Er komen tegenwoordig relatief veel IVF-trajecten en miskramen voor. Gelukkig durven steeds meer vrouwen hulp in te schakelen voor de verwerking ervan. Het is niet meer zo’n taboe om uit te komen voor het verdriet en de rouw dat bij een miskraam, of het niet zwanger kunnen worden, komt kijken. Ik word als coach ingeschakeld om vrouwen en hun partners hierbij te ondersteunen.”
“Daarnaast gebeurt het regelmatig dat vrouwen door omstandigheden volledig de regie kwijtraken tijdens hun bevalling. Zo gaat het bij ziekenhuisbevalling gek genoeg vaker mis, omdat er sneller ingegrepen wordt naar pijnstilling. Er vinden makkelijker interventies plaats, waardoor er een grotere kans is op complicaties. In een klinische ziekenhuisomgeving is er minder connectie met het oergevoel. Daar waar je je het veiligst voelt kun je loslaten en dat is meestal thuis. Dit kan een hele vervelende uitwerking hebben. Vrouwen voelen zich angstig, verloren, uitgeput, soms zelfs depressief. Dit ontstaat niet alleen als bevallingen anders zijn gelopen dan vooraf gehoopt, dit heeft ook te maken met onrealistische verwachtingen.”
| Lees ook: Waarom hulp inschakelen na een miskraam nodig is |
Waar komen deze verwachtingen vandaan?
“De Instagram-waardige bevallingen zijn een trend. Zo noem ik de quasi-spirituele Instagram bevallingen die een beeld geven die niet realistisch zijn. Een visueel verhaal met kaarsjes, wierook en geurende bloemen, vastgelegd door een heuse influencer fotograaf, terwijl in de meeste gevallen het kind ter wereld komt in een slaapkamer met uitzicht op de IKEA Pax kast. Niets romantisch aan.”
“Het is goed dat er meer bewustzijn is rondom bevallingen, dat vrouwen uitgedaagd worden om zelf de regie in handen te nemen. Ik zie dat hierdoor meer interesse is in natuurlijke bevallingen zonder medicatie, er zijn weer meer thuisbevallingen, de behoefte aan doula’s groeit. Allemaal mooie ontwikkelingen, maar tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat er teveel verwachtingen ontstaan. Loslaten is de sleutel, zowel fysiek als emotioneel.”
Hoe ziet jouw begeleiding eruit in de volgende fase?
“Als er geen coaching nodig is bij het zwanger worden, tijdens de zwangerschap of direct erna, komen er hulpvragen van jonge moeders. Vrouwen met kinderen in de basisschoolleeftijd, of zelfs daarvoor nog. Dit gaan dan vooral over balans houden. En ook hier ervaar ik invloed van social media. Jonge moeders voelen druk om altijd te moeten presteren. De Facebook moedermaffia is heel makkelijk en hard in het uiten van kritiek. Ze hadden langer borstvoeding moeten geven, ze werken te veel, ze moeten meer betrokken zijn op school. Het lijkt nooit goed genoeg te zijn. Deze moeders komen naar mij met de vraag hoe ze zichzelf kunnen blijven, in plaats van te moeten voldoen aan hoe het hoort.”
“Wat ook opvalt is dat er vaker hulp wordt gezocht voor taboes: het moederschap valt tegen, de vrouw heeft moeite in de moederrol te groeien, ze heeft meer tijd voor zichzelf nodig, de moeder vindt het heerlijk om naar kinderen naar de opvang te brengen en het komt ook wel eens voor dat een moeder haar eigen kinderen niet leuk vindt. Heftig, maar daar moet je dan wel mee dealen.”
“Daarnaast begeleid ik haar niet alleen als moeder, ik coach haar ook als vrouw. De dynamiek verandert wanneer je ouders bent, er moet een eerlijke verdeling van taken gecreëerd worden. Je moet ook nog steeds vrouw kunnen zijn. Hier is soms hulp bij nodig. Ook het thuisonderwijs en thuiswerken vroeg om meer begeleiding.”
| Lees ook: Beeldbeschermverslaving bij jonge kinderen, hoe voorkom je dit? |
Wat is het doel van Mama Mind?
“Mijn doel is om de realiteit terug te brengen. Geen Insta bevallingen & Facebook moederschap meer. Natuurlijk kun je door social media geïnspireerd raken en delen is helen. Maar onrealistische verwachtingen zorgen voor een grotere kans op traumatische ervaringen, omdat er door de verwachtingen minder makkelijk losgelaten kan worden.”
“Vroeger ging je gewoon bevallen. Er waren geen toeters en bellen, geen doula, geen haptonomie cursussen en ook geen hypnobirthing. Het werkt goed en ik ben blij dat het er nu is, maar het is een middel naar het doel. Nu is het te vaak een doel op zich. Vroeger was er minder informatievoorziening, maar dat het er nu wel is maakt het alleen maar complexer. Twintig jaar geleden hoorde je enkel het bevallingsverhaal van je buurvrouw of je zus. Rauw en realistisch. Nu zijn er de ‘voorbeeld moeders’ van Instagram. Mijn grootste drive is daarom om de realiteit terug te brengen.”
Hoe ziet een coachingstraject met Mama Mind eruit?
In de meeste gevallen werk ik met pakketten om opnieuw realiteit te creëren. Zo’n pakket bestaat vaak uit 6 sessies, waarbij ik al dan niet RET toepas. De Rationele Effectiviteits Training (RET) is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Verder lever ik maatwerk; ik kijk naar wat de vrouw nodig heeft en speel hier met mijn kennis en ervaring op in.”
Denk je dat Mama Mind jou ook kan helpen? Bekijk haar profiel en neem contact met haar op via het contactformulier rechts op haar profiel.