Wil je starten met coachen? Lees dan zeker dit intervierw met Vincent Vermeulen. Vincent is eigenaar van The Alternative Board en helpt ondernemers bij de belangrijkste pijlers van het ondernemerschap. Dagelijks spreekt hij ondernemers en helpt hij hen opweg naar een vorm van ondernemen die bij hen past, waarbij kennis geput wordt uit het netwerk. Twijfel jij om te starten met coachen of wil je weten waar je moet beginnen, lees dan snel verder.
The Alternative Board werkt voor en met lokale ondernemers samen aan het verbeteren van bedrijfsprocessen en persoonlijke doelen. Alle aangesloten TAB leden helpen elkaar met het identificeren van kansen en het oplossen van uitdagingen waar vrijwel iedere ondernemer mee geconfronteerd wordt. We spraken met Vincent over de coach als ondernemer en wat er nodig is om te starten met coachen.
Zijn coaches wel ondernemers?
Vincent anwoordt: “Niet noodzakelijk. Niet elke coach is een ondernemer en ook niet iedere ondernemer is een coach. Terwijl die twee skills eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wil je als coach succesvol een praktijk runnen, dan moet je goed kunnen ondernemen. De focus ligt op je cliënten, maar je moet ook verstand hebben van sales, marketing, PR enzovoort. Andersom moet je als ondernemer, wanneer je personeel in dienst hebt, ook je mensen kunnen motiveren en coachen. Dat is soms een uitdaging.”
We zien dat veel coaches strugglen om het hoofd boven water te houden. Waar gaat het volgens jou mis?
Volgens Vincent zijn er drie oorzaken:
- Onduidelijkheid over je rol of functie
- Gebrek aan strategie, kennis en visie
- Focus op zichzelf in plaats van de client
Vincent: “Ben je een coach, mentor of consultant? Dat bepaalt deels het succes, terwijl voor velen het verschil niet eens duidelijk is. Afhankelijk van welke rol je aanneemt, pas je hier ook je strategie op aan. Een consultant wordt voor een bepaalde situatie, of een probleem, de organisatie binnengehaald. Je komt acuut iets oplossen. Een coach is over het algemeen langer verbonden en heeft het primaire geloof dat alle antwoorden in de coachee al aanwezig zijn. Degene die gecoacht wordt weet al wat hij/zij moet doen, maar moet daarin gestuurd worden. Mentoring zit hier tussenin, maar werkt meer vanuit eigen ervaring. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een strategie. De rol die je in wil nemen als coach, de thema’s of problematiek waar je je op richt, maar ook de wijze waarop je je wil onderscheiden als coach. Hier wordt nog onvoldoende over nagedacht.
DROV-methode
Vincent vertelt dat ze coaches opleiden en hen leren werken volgens de DROV-methode:
- DOEL: Wat is het doel?
- REALITEIT: Waar sta je nu?
- OBSTAKELS: Welke obstakels zitten in de weg om bij jouw doel te komen?
- VERVOLG: Welke vervolgstappen ga je nemen? Hoe wil je verder gaan?
Vincent: “De mooiste vorm van coaching is om mensen zelf tot conclusie of oplossing te laten komen. Een coach is niet zelf aan het woord. De cliënt is de held, niet de coach. Het is de taak van een coach om de coachee te laten realiseren dat hij of zij goed genoeg is. Maar coaching is een populair vak geworden en trekt mensen aan die vooral zelf het podium willen pakken. Er wordt flink geïnvesteerd in social media, PR en mooie content. Maar dit alles om vooral zichzelf te promoten. Er gaat minder aandacht naar de inhoud, naar de cliënt. Dáár gaat het mis.”
Starten met coachen – wat komt er allemaal bij kijken?
Volgens Vincent zijn twee dingen essentieel:
- Opschrijven waarom je dit wil doen. Wat is je motivatie, wat zijn je beweegredenen? Maar ook wat je er financieel mee wil bereiken. Draagt jouw coachingwerk bij aan je persoonlijke levensvisie? En zo ja, hoe dan? En zo nee, waarom begin je er dan aan?
- Wat is het DNA van jouw coachingspraktijk? Wat is je identiteit? Dit gaat helpen om mensen om een specifieke reden bij jou te laten komen.
Vincent: “Begin met de hoe, waarom en in welke vorm. Daarna volgt een businessplan met je visie, missie, positionering, pricing, coachingmethodiek, marketing enzovoort. Je plan zou niet alleen een financieel plan moeten zijn, maar ook een toekomstplan. Het is een plan voor je toekomstige leven, waarbij je coachingspraktijk ervoor zorgt dat je je persoonlijke doelen gaat behalen.”
Is een eigen methode nodig om succesvol te zijn als coach?
“Als eerste moet een coach realiseren: de cliënt is de meest belangrijke persoon. Een eigen of bestaande methodiek is belangrijk om tot resultaat te komen. Anders blijf je praten. Identificeer het doel van de cliënt. Het doel moet je SMART maken. Wat is de realiteit nu, wat ga jij als cliënt zelf doen. Welke opties passen bij jou. Dat is het vormgeven van de sessie zelf en dat geldt voor iedere cliënt. Vervolgens ga je het plan valideren. Het is makkelijker om dit te doen aan de hand van een eigen methode. Een methode die je getest en geëvalueerd hebt. Dit maakt jou ook meteen uniek. Niemand anders werkt met die methode dan jij, dus in die zin vergroot het de kans op succes.”
Wat kunnen parttime coaches doen om tot een succesvolle fulltime praktijk over te gaan?
“Gewoon doen. De vaste baan opzeggen en gewoon aan de gang gaan. Als je erin gelooft, kun je je leven zo inrichten om dit te kunnen doen. Parttime coaching is geen bewijs van commitment. Als je dit wilt doen is het een fulltime job, want je helpt mensen om op een ander spoor te komen. Dat gaat niet half. Dit gaat ook verder dan alleen de coachingssessies. Ook voor- en nazorg hoort erbij.”
Vincent vervolgt: “Ook prijzen verhogen hoort erbij, of een prijsstelling hanteren die de kosten dekt en die motivatie oplevert om door te blijven gaan. Denk aan vaste kosten, maar ook je kennis heeft een bepaalde waarde. Een stevig tarief belooft stevige begeleiding. Je kunt geen topcoach krijgen voor € 45,- per sessie. Jouw coaching hoeft ook niet voor iedereen toegankelijk te zijn. Een coach moet geen dure vriend zijn. Kkritisch durven zijn, een spiegel voorhouden; dat is wat een goede coach doet en daar betaal je voor. Ervaring an sich is geen motivatie om coach te zijn. Je moet in staat zijn om de coachee te helpen op een bepaald pad te komen. Het gaat om het aansturen van processen in mensen hun hoofd. Dat heeft een waarde.”
Wat kan The Alternative Board betekenen als je wil starten met coachen?
“The Alternative Board ondersteunt ondernemers om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen door middel van Advisory Boards die zijn samengesteld uit andere lokale ondernemers, deskundige Business Coaches en onze reeks zakelijke tools. Maar hoe verschillen we van een traditionele businesscoach of adviseur? Bij TAB beginnen we bij jou, de ondernemer, als persoon. Het gepassioneerde TAB Nederland team bestaat uit TAB-gecertificeerde Facilitators en Coaches die jou de tijd en ruimte geven die je nodig hebt om meer duidelijkheid te krijgen en je te concentreren op jouw bedrijf of praktijk en het behalen van je doelen.”
The Alternative Board (TAB) helpt coaches met:
- Structureren van een methodiek
- Het aanleren van een bewezen methode die zorgt voor cliënten langer blijven (en met succes)
- Het faciliteren van een platform voor startende coaches die niet weten waar te beginnen
- Het faciliteren van een platform voor ervaren coaches die hun coaching skills willen upgraden
- Board meetings
- Het opstellen van je businessplan, dat bestaat uit: visie, strategie, mensen (personeel), geld, time management
- Exit of overnamestrategie
Wat houden deze board meetings in?
“Wanneer je lid wordt van The Alternative Board mag je elke maand deelnemen aan een board meeting. Wij faciliteren dat. Tijdens een board meeting komen we samen met zes ondernemers uit een niet-concurrende industrie. Elke board member brengt een eigen onderwerp in in de meeting. Dit kan van alles zijn; financieel, timemanagement, exit of overname, structurering. Intervisie vindt plaats om de essentie van de problematiek vast te stellen en om te achterhalen wat voor soort oplossing hij of zij zoekt. Iedereen komt aan de beurt, dus iedereen gaat naar huis met concrete adviezen. Gemiddeld zit je met 250 jaar businesservaring aan tafel. Ik spreek uit ervaring dat het altijd een feest van herkenning is. Er is bewustwording van wat er mogelijk actueel kan worden.
Hoewel de focus ligt op de board meetings, is coaching ook een onderdeel van ons lidmaatschap. Zo is het mogelijk om eens per maand 1:1 business coaching te ontvangen. Wij leiden hiervoor onze eigen coaches (gecertificeerd) op middels een uitgebreide training.”
Wat is de meerwaarde van TAB specifiek voor coaches?
“Het concept. De combinatie van board meetings met mede-ondernemers en inhouse coaching maakt TAB uniek. Dit kom je nergens anders tegen. Het is een methodiek die 32 jaar bestaat en in 24 landen actief is. Ook zijn er duizenden ondernemers aangesloten. Gemiddeld blijft een member 4,7 jaar klant van ons. Dit komt doordat we de ondernemers centraal stellen – niet de onderneming.”
Meer weten over The Alternative Board of je aanmelden als member? Bekijk dan hier het profiel en laat een bericht achter via het contactformulier.