Na het weken-, misschien wel maandenlang negeren van eerst subtiele daarna steeds hevigere signalen en kwalen, is het dan toch gebeurd. Je bent in een burn-out beland. Je hebt hulp ingeschakeld voor het herstel, maar wat gebeurt er daarna? Ga je terug naar je oude job? Loopbaanbegeleiding na een burn-out is absoluut aan te raden. In dit artikel delen we 7 voordelen + tips voor geschikte begeleiding.
Herken de klachten bij een dip of (bijna) burn-out
Misschien wordt er op werk (te) veel van je verwacht, of oefen je een functie uit waar je eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Het kan ook zijn dat je perfectionistisch bent of lijdt aan prestatiedrang. Een burn-out kan allerlei oorzaken hebben. Dit leidt tot zowel fysieke als mentale klachten.
Je voelt je machteloos, neerslachtig, overprikkeld of passief. Dit is de aanloopfase en zul je misschien niet als burn-out herkennen. Vervolgens kun je last krijgen van een hoge bloeddruk, gaat je energiepeil omlaag, krijg je nog meer stress, hoofdpijn en misschien ontstaat er zelfs vergeetachtigheid. Dat is de fase van uitputting, je kunt zo niet meer verder.
Een burn-out uit zich bij iedereen anders, maar je moet het in elk geval niet onderschatten. Hoe eerder je burn-out klachten signaleert, hoe makkelijker en sneller je zult herstellen. Zeker met hulp van professionele begeleiding.
Professionele hulp na een carrièredip of burn-out
Een burn-out is een veel voorkomende beroepsziekte. Het totale traject van ziekte en herstel duurt vaak lang. Het proces kan wellicht vergemakkelijkt of versnelt worden als je een burn-out coach inschakelt tijdens het herstel en loopbaanbegeleiding als je weer van plan bent aan het werk te gaan.
Loopbaanbegeleiding na een burn-out: 7 redenen waarom
Uiteraard ben je bij je burn-out ondesteund door iemand vanuit HR en een arbo-arts, maar hieronder delen we 7 redenen waarom het óók aan te raden is om een burn-out coach in te huren voor je verdere loopbaan na een burn-out:
1. Snellere reintegratie
Uit onderzoek blijkt dat burn-out patiënten met goede loopbaanbegeleiding en coaching gemakkelijker en succesvoller terug aan het werk gaan na hun burn-out.
2. Hervinden motivatie
Dankzij loopbaanbegeleiding voel je je gesteund in je ontwikkeling. Dat motiveert om weer aan de slag te gaan.
3. Leer je grenzen respecteren
Door je na je burn-out te laten coachen bij je werk/privé-tijdsverdeling vermijd je valkuilen en leer je jouw grenzen beter te respecteren.
4. Inzichten krijgen
Loopbaanbegeleiding kan je helpen om inzicht te krijgen in wat je aankunt, welke factoren stress bij je veroorzaken en wat jouw energieslurpers zijn.
5. Persoonlijk plan
Samen met een loopbaancoach ga je jouw loopbaansituatie bekijken en wordt er een persoonlijk loopbaantraject samengesteld om jouw persoonlijke en professionele doelstellingen te bepalen en behalen.
6. Nieuwe start
Een burn-out is in feite een stagnatie. Een stagnatie in je lijf en brein, maar als gevolg daarvan ook een stagnatie in je carrière. Op dat moment loopbaanbegeleiding inschakelen, kun je zien als een ijkpunt. Vanaf dat moment ga je je loopbaan opnieuw vormgeven en blijkt er ineens ruimte te zijn om iets heel anders te gaan doen. Het komt regelmatig voor dat mensen na een burn-out ineens een heel andere weg inslaan qua carrière. Dit is het moment om je dromen te realiseren en een loopbaancoach kan hierbij begeleiden.
7. Nieuwe skills aanleren
Een loopbaancoach kan jou allerlei technieken en tools aanleren die op dat moment, maar ook wellicht later, van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een sollicitatiebrief, het opstellen van je CV, presentatietechnieken, onderhandel skills. Altijd handig!
Een coach inhuren na een carrièredip of burn-out
Nu je de voordelen van loopbaanbegeleiding na een burn-out hebt kunnen lezen, vraag je je misschien af welke coach voor jou geschikt is. Wij raden deze gespecialiseerde coaches aan:
Konsilo: stress- en burn-out coach, loopbaanbegeleiding, re-integratie, arbeidsongeschiktheid
Baars coaching: loopbaan, persoonlijke ontwikkeling, richting in het leven en persoonlijk leiderschap
Heb jij in het verleden al eens een coach ingeschakeld en was je tevreden over zijn of haar werk? Toon je waardering door hem of haar een positieve review te geven op ons platform!