Sinds 1 december is er weer gratis ontwikkeladvies beschikbaar via NL Leert Door. Maar hoe werkt dat precies? Wat kun je ermee doe in 2021? Wij leggen het aan je uit.
NL Leert Door 2021
In deze bizarre tijden worstelen velen van ons met hun werksituatie. Misschien ben je je baan verloren, kamp je als zzp’er met minder opdrachten of zit er een reorganisatie aan te komen op je werkplek. De overheid heeft nu 95 miljoen euro beschikbaar gesteld om jezelf te ontwikkelen of laten om/bijscholen. Minister Koolmees wil hiermee helpen om je aan te (kunnen) passen aan de nieuwe economische situatie. Dit heeft twee regelingen tot stand gebracht: NL leert door met inzet van ontwikkeladvies én NL leert door met inzet van (online) scholing. Op Prinsjesdag 2020 werd bekend gemaakt dat er in 2021 meer geld beschikbaar binnenkomt voor beide regelingen, dus dat is mooi nieuws.
De overheid zorgt voor het geld, NL leert door is een aparte organisatie op het gebied van ontwikkeladviestrajecten en scholingsmogelijkheden. Ze passen hierbij de IMADO-methode toe: Inzicht in jezelf, Mogelijkheden voor ontwikkeling naar een baan, Advies en actieplan, Doen en Opvolgen van baankansen.
Wie kan in 2021 gebruik maken van NL Leert Door?
Iedereen die in de problemen is gekomen op werkgebied door de huidige crisis én daar graag aan wil doen. Of het nou gaat om je bijspijkeren op je huidige werkgebied of je laten omscholen tot een andere sector met meer werkgelegenheid; het kan allemaal. Als je maar de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt en een band hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit betekent dat maar liefst zo’n 9,1 miljoen mensen hiervoor in aanmerking komen.
Hoe pak je het aan?
Via het NL Leert Door formulier kun je meer informatie aanvragen over scholing of een een afspraak maken met een loopbaanadviseur. NL leert door registreert het traject namens jou bij de overheid en vraagt hier, na afronding, subsidie voor aan. Dit proces is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken om de administratie of kosten, maar kunt je volledig richten op je carrière(switch).
Als je aanvraag wordt goedgekeurd, wat krijg je dan?
Dit is afhankelijk van je situatie en wanneer je de aanvraag doet, maar bijvoorbeeld: een ontwikkeladvies traject bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur, inclusief arbeidsscan (t.w.v. 700 euro), cursussen voor vakgerichte bijscholen (t.w.v. 600 euro) en vakgerichte modules gericht op omscholen (t.w.v. 1100 euro).
Je inschrijven kan via NL leert Door , maar check eerst ons coachingaanbod voor een geschikte adviseur of coach bij jou in de buurt. Op welk gebied zou jij een coach inschakelen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!