Heb je kinderen, dan komt daar een bepaalde opvoeding bij kijken. Misschien heb je daar al ideeën over, of ben je nog zoekende naar wat het beste bij je gezin past? Er gaat steeds meer aandacht uit naar positief opvoeden: we gaan af van het corrigeren en straffen van kinderen zoals vroeger vaker gedaan werd of zoals je zelf misschien wel opgevoed bent. De aandacht wordt tegenwoordig juist gelegd op een veilige basis als je kiest voor positief opvoeden.
Waarom zou je kinderen positief opvoeden?
Bij positief opvoeden gaat het erom dat je de nadruk legt op liefde, positiviteit en vertrouwen in je kind en dat je een veilige omgeving creëert waarin je kind kan opgroeien. Daarnaast begeleid je je kind in het aanleren van bepaald gedrag en vaardigheden én leer je het zijn of haar emoties te herkennen en benoemen. Ook is het bij positief opvoeden belangrijk dat je kind grenzen aanleert, want dit draagt weer bij aan die veilige basis. Kinderen weten op deze manier namelijk waar ze aan toe zijn en bij wie ze altijd terecht kunnen: bij jou dus.
Daarnaast is het ook voor ouders een heel fijne manier van opvoeden, omdat alles is gericht op het positieve en dat komt de sfeer in huis erg ten goede. Dit in tegenstelling tot de nadruk leggen op het negatieve, bijvoorbeeld op wat niet mag of hoe iets niet moet. De hele dag ‘nee’, ‘hou op’, ‘niet doen’, ‘stop daarmee’ roepen, daar wordt niemand vrolijk van.
Positief opvoeden: hoe doe je dat?
In de basis is positief opvoeden heel simpel: geef je kind de juiste (positieve) aandacht, communiceer en voeg daar een heleboel liefde aan toe en je creëert een veilige thuisbasis. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Begin met luisteren naar de behoeftes van je kind: knuffel en troost als je kind daar behoefte aan heeft, toon interesse in wat hij of zij doet en geef een compliment voor gewenst gedrag. Communiceer ook altijd met je kind, dit kan al van baby af aan: leg uit wat je doet en praat met je baby, zo leer je dit ook voor jezelf aan. Kinderen voelen veel aan en begrijpen meer dan je misschien denkt. Vind je het lastig om je opvoeding te veranderen? Doe je verhaal dan eens bij een gezinscoach, die jullie hier goed bij kan begeleiden.
Emoties benoemen en erkennen
Benoem emoties bij je kind: als het boos is, verdrietig en blij. Je kindje voelt heel veel, maar kan die gevoelens misschien nog niet uiten, door ze te benoemen en erkennen krijgt je kind de ruimte om veel over zichzelf te leren. En zelf begrijp je daardoor ook beter waarom je kindje op een bepaalde manier ergens op reageert.
Zelfstandigheid stimuleren en grenzen bepalen
Stimuleer vooral ook zelfstandigheid, zolang de situatie maar veilig is. Zo vergroot je het zelfvertrouwen van je kind. En ook grenzen zijn nodig voor die zelfstandigheid, dus zorg voor voorspelbaarheid en bepaal (als je kind al wat ouder is kan dit ook samen), waar de grenzen voor jullie gezin liggen. Leg ook uit waarom dingen wel en niet kunnen. Straffen is op die manier vaak al niet nodig, omdat je kind van kleins af aan aanleert wat wel en niet gewenst is en vooral ook waarom dit zo is.
Toepasbare tips voor positief opvoeden
- Benader je kind positief, bijvoorbeeld door te zeggen wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt. Dus in de praktijk: ‘Wil je even lopen als je in huis bent?’, in plaats van ‘Niet rennen in huis!’. Of: ‘Je mag wel een appel of een banaan’, in plaats van ‘Nee, je mag geen koek’.
- Luister oprecht en aandachtig naar (de gevoelens van) je kind. Stop dus even met waar je mee bezig bent en richt je aandacht volledig naar je kind.
- Begeleid je kind bij het aanleren van vaardigheden of gedrag, moedig je kind bijvoorbeeld aan om ‘dankjewel’ te zeggen en doe voor hoe het moet, in plaats van te zeggen ‘Wat zeg je dan?’
- Deel veel knuffels uit. Door regelmatig met je kind te knuffelen wordt jullie band sterker en die veilige basis voor je kind zorgt voor positiviteit in huis.
- Zeg hoe iets wel moet, in plaats van hoe het niet moet. Of wat je kind wel moet doen, in plaats van niet. Draai alles om in een positieve richting. Het kost je wat aanpassingsvermogen, want het is veel makkelijker om te zeggen hoe iets niet moet, maar uiteindelijk zal je er veel profijt van hebben. En je kids ook! Voel je dat je hier hulp bij nodig hebt? Leg dit dan eens voor bij iemand die je gezin daarbij kan coachen.
Kindercoach leert je positief opvoeden
Vind je het zelf toch nog lastig, of blijven problemen ondanks het positief opvoeden herhaaldelijk terugkomen? Ga eens praten met een gespecialiseerde kindercoach. Een kindercoach heeft veelal een pedagogisce achtergrond en bergen ervaring met zowel kinderen als ouders. Neem een kijkje in ons aanbod van kindercoaches en filter tot er een goede match uitkomt. Zo kun je bij ons onder andere zoeken op online coaching, coaching in groepsverband en op certificering. Een kindercoach kan nog veel meer dan jou leren positief op te voeden. Zo kun je een kindercoach ook inschakelen voor diverse uitdagingen en problemen waar je kindje mee moet dealen, denk aan onzekerheid, faalangst, stress, angst, pesten, perfectionisme, verdriet, gescheiden ouders, geen zin in school, geen vriendjes/vriendinnetjes, liegen, concentratieproblemen, positief denken, slaapproblemen, bed plassen, laag zelfbeeld, driftbuien, verhuizing, hoogsensitiviteit, eenoudergezin, verlies, prestatiedrang en ADHD.
Als eerste weten wanneer een nieuw artikel online staat? Volg ons dan op Facebook!