Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: stress door werk. Toch is het moeilijk om stress te minimaliseren. Deadlines die maar moeilijk gehaald kunnen worden, een baas die steeds aan je bureau staat. Of steeds meer taken om op te pakken. In dit artikel lees je alles over stress op werk, welk effect het heeft op je gezondheid en in welke situaties het voorkomt. Maar ook hoe je stress kunt voorkomen!
Is stress slecht voor je?
Helaas wel. Er zijn tal van redenen waarom stress slecht voor je is. Om er een paar te noemen:
- Op korte termijn zorgt het voor slapeloosheid, angst en een slecht geheugen
- Hierdoor ontstaan fysieke klachten als hoofdpijn, rug- en nekklachten, een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling.
- Het gevolg is een steeds slechter immuunsysteem, waardoor je ook nog eens sneller verouderd.
- Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen
Stress op de werkvloer
Gek genoeg zijn er verschillende oorzaken waardoor je stress kunt ervaren op de werkvloer. Het heeft niet altijd alleen maar te maken met een hoge werkdruk. Misschien is jouw job te uitdagend voor je of mis je bepaalde skills. Sommige collega’s kunnen je ook stress geven, doordat jullie van mening verschillen, een andere manier van werken hebben of omdat hij of zij de kantjes ervan afloopt. Maar wist je dat je ook stress kunt ervaren als je te weinig werk hebt? Of door werk dat eigenijk onder je niveau is? De kans bestaat zelfs dat je in een bore-out belandt. Het tegenovergestelde van een burn-out.
Factoren stress op het werk
De bovengenoemde stress oorzaken zijn voor velen bekend. Maar er zijn nog veel meer factoren die voor stress op of door het werk zorgen. De volgende oorzaken kunnen namelijk ook voor hoofdpijn, angst of spanningen zorgen:
- Een fout maken op het werk
- Een conflict of geen band voelen met collega’s
- Stress op het werk door baas
- Moeite hebben met het niveau dat van je verwacht wordt
- Werk in combinatie met zorg voor jonge kinderen of hulpbehoevende ouder(s)
- (Sociale) druk voelen om te moeten presteren
- Onduidelijkheid over je takenpakket
- Te hoge targets die gehaald moeten worden
- Geen waardering voelen
- Stress op werk door Corona
| Lees ook: Deze 10 situaties zullen ons in 2022 de meeste stress bezorgen |
Niet kunnen werken door stress
Soms loopt de stress zo hoog op, dat je het gevoel hebt dat je niet meer kunt werken. Je hoofd zit vol en je krijgt even niets meer uit handen. Wat doe je dan? Ons advies: maak het direct bespreekbaar met je manager. Vraag of hij of zij kan helpen met prioriseren, zodat duidelijk wordt welke taken je kunt afstoten. Een andere optie is even een weekje vrij nemen, maar meestal is dit slechts een korte termijn oplossing. Ziek melden? Dit gebeurt meestal pas bij fysieke klachten.
Ziek door stress op het werk
Wat nou als de stress zo intens voelt dat je letterlijk ziek bent geworden en je niet meer kunt werken? Dan ben je overspannen. Wanneer de stress langer aanhoudt spreken we zelfs van een burn-out. Dan ben je letterlijk opgebrand. De bijnieren zijn van groot belang voor de wijze waarop je kunt omgaan met stress. Als je over een langere periode veel stress hebt ervaren, dan loop je gevaar voor bijnieruitputting. Je bijnieren zijn dan niet meer in staat om voldoende stresshormonen aan te maken en branden door.
Stress in het lichaam
We vroegen Sandra Klein van Totem Bodymind naar wat je kunt doen bij stress in het lichaam, een fysieke uiting van spanningen op het werk. Spanningen die te lang genegeerd zijn. Sandra begeleidt mensen via een lichaamsgerichte insteek. Dit doet ze bij zowel stress- en traumagerelateerde klachten als in vraagstukken van persoonlijke groei.
Sandra: “Een lichaamsgerichte aanpak helpt je om snel bij de kern te komen van wat er speelt. Je lichaam geeft belangrijke signalen over hoe het met je gaat. Vaak valt dit pas op als er pijn of stress ontstaat. Dan zitten de klachten in de weg van wat we willen in het leven. Je raakt uit balans en zit niet lekker in je vel.”
Voel je stress in je lichaam? Dit zijn Sandra’s tips:
- Probeer na elk uur werk achter de computer 5 minuten pauze te houden
- Maak, indien mogelijk, eens gebruik van een sta-bureau of een deskbike. Ook een ergonomische zitbal zorgt voor minder belasting van bepaalde lichaamsdelen en spieren.
- Ga in de pauze een klein rondje buiten wandelen. Beweging in combinatie met frisse lucht doet wonderen voor lichaam én geest.
Overspannen door werk of een burn-out; symptomen
Een overspannenheid is minder intens dan een echte burn-out. Het is ook moeilijker om van een burn-out te herstellen. Ben je overspannen, dan heb je last van klachten als:
- Veel piekeren
- Je neerslachtig voelen
- Pijn in je lichaam (spieren)
- Vermoeidheid
- Buik- en/of hoofdpijn
- Verward of vergeetachtig zijn
Bij een burn-out ben je langere tijd over je grenzen heen gegaan, terwijl als je overspannen bent dit meestal een korte termijn oorzaak heeft. Ben je in een burn-out beland, dan zijn de klachten veel heviger:
- Emotioneel uitgeput (huilbuien)
- Hartkloppingen
- Hoge bloeddruk
- Hyperventilatie
- Chaotisch denken en handelen
- Lage weerstand, dus vaak ziek
- Laag libido
| Lees ook: Burn-out of bore-out? 10 verschillen die van levensbelang zijn voor je herstel |
Stress door werk tijdens zwangerschap
Ben je zwanger? Probeer stress dan echt te voorkomen, zowel thuis als op de werkvloer. Het heeft niet alleen een negatief effect op jou zelf, maar ook op je kindje. Zo kan hevige of langdurende stress in de eerste maanden van de zwangerschap een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Dit kan tot uiting komen in:
- Een lager IQ dan gemiddeld
- Problemen op het gebied van de taalontwikkeling
- Een vertraagde ontwikkeling in het algemeen
- Angstproblemen
- Autisme
- Depressiviteit
Wat kun je doen als je zwanger bent en stress door werk ervaart? Een van de mogelijkheden is eerder met verlof gaan. Ook kun je met je manager bespreken om taken tijdelijk af te stoten, zodat er meer ruimte ontstaat. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen. Inner Mama heeft speciaal voor zwangere vrouwen een gratis download met zwangerschapsoefeningen ontwikkeld, deze vraag je hier aan: Inner Mama – Vindjecoach.com
Wat te doen bij stress op werk?
We spraken met stresscoach Bernadette Kwaks van Konsilo om tips te krijgen wanneer je veel stress ervaart op de werkvloer. Ze deelt maar liefst 7 tips met ons:
- Neem regelmatig pauzes
- Cluster je werkzaamheden en probeer verstoringen te voorkomen (zet bv meldingen van je mails uit en plan 2x per dag een moment in om de mail te verwerken. Kan je iets direct afhandelen, doe het dan ook direct. Kost het meer tijd? Plan het dan in in je agenda. Zo creëer je overzicht
- Beweeg voldoende gedurende je werkdag; pak de trap in plaats van de lift, loop een rondje om het pand, ga tijdens de lunch wandelen
- Zorg voor voldoende daglicht op een dag (en nog mooier als je dat kan combineren met het bewegen)
- Maak een overzicht van activiteiten en maak een prioriteiten plan
- Informeer je leidinggevende en eventueel HR
- Schakel een professioneel coach in
- Zorg ook voor stressregulatie buiten de werkvloer om, door bijvoorbeeld te sporten of regelmatig een massage te nemen. Sinem van Flow Practice is holistisch coach en therapeut en biedt energetische massages aan en kinesiologie. Met kinesiologie activeer je het zelfhelend vermogen van je lichaam waardoor deze energetisch weer in balans komt. De methode is vooral gericht om energiestromen in het lichaam weer in beweging te krijgen.
Minder stress op werk
Dat zouden we allemaal wel willen! Want het zorgt voor een relaxter leven op én buiten de werkvloer. Maar hoe zorg je voor minder stress op je werk? Een aantal tips van loopbaancoach Adriaan Hoogendijk om werkstress te voorkomen of verminderen:
- Vraag om opheldering over je takenpakket
- Geef je grenzen aan
- Leer nee zeggen
- Laat je manager je werk prioriseren
- Doe aan verwachtingsmanagement; geef aan wat je wel en niet kunt doen
| Lees ook: Loopbaanbegeleiding na een burn-out – 7 voordelen |
Een coach kan helpen bij teveel stress door werk
Zie je het echt niet meer zitten? En kan jouw manager of HR je ook niet verder helpen? Schakel dan een coach in. Een stress coach kan je leren om te gaan met stress, maar ook hoe je stress kunt voorkomen. Iedere stress coach kiest hierbij zijn of haar eigen aanpak. In veel gevallen is er ook een fysiek aspect, omdat stress en trauma zich op cellulair niveau in je lichaam opslaat. Denk hierbij aan personal training of yoga. Ook mindfulness en/of ademwerk kunnen een onderdeel zijn van een coachingstraject met een stress coach. Heb jij hier behoefte aan? Check hier ons aanbod aan stress coaches: Vind je stress coach (vindjecoach.com).