“Ik ben niet leuk genoeg om een relatie mee te hebben.” “Ik moet elk dubbeltje omdraaien.” “Ik ben niets meer waard door mijn ziekte.” Deze drie taboegedachten hebben in elk geval een overeenkomst: ze ontstaan vanuit schaamte en ze gaan vaak samen met de angst voor wat anderen van je denken. We namen contact op met een taboecoach om te weten voor welke taboes het meeste hulp voor wordt gezocht.
Een taboecoach helpt mensen met verschillende taboes, door ze te laten zien dat het geen taboe hoeft te zijn. Eigenlijk gaat dit artikel dus niet over de 10 gekste taboes waar hulp voor wordt gezocht, maar over 10 taboes die helemaal niet raar zouden moeten zijn en waar je altijd hulp voor mag zoeken. Want alles is oké en alles mag er zijn.
- “Ik ben eenzaam en durf niet in mijn eentje naar de sportschool.”
Een dubbele taboegedachte eigenlijk. Je voelt je alleen en mensen ontmoeten in de sportschool zou dan heel fijn kunnen zijn. Maar je durft niet in je eentje te gaan. Een sportcoach of personal trainer kan jou daarbij begeleiden. Dan ga je nooit alleen naar de gym! - “Ik wil een nieuwe baan. Maar ik durf niet eens naar een sollicitatiegesprek.”
Solliciteren is superspannend. Maar misschien brengt het bij jou nog wel extra spanning met zich mee. Als dit je eerste baan is of wanneer je een beperking hebt. Misschien ben je heel ambitieus, maar in het eerste opzicht niet het stereotype sollicitant. Of misschien maakt een volgende stap je heel onzeker en laat je jezelf daardoor belemmeren. Een taboecoach kijkt met je mee naar een plek die helemaal past bij jou en gaat – als je dat wilt – zelfs met je mee op sollicitatiegesprek. Heb je meer inhoudelijke feedback of hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan? Schakel dan een jobcoach in. - “Ik durf mezelf niet te zijn.”
Je gelooft je oren en ogen soms niet, maar ook in 2021 worden LHTBI+-personen nog vaak veroordeeld of slecht behandeld. En dat zorgt er dan weer voor dat je misschien niet durft te zijn wie je bent. Maar jij bent jij. Gelijkwaardig aan iedereen. Het is belangrijk om daar samen voor te vechten. En natuurlijk is het ook fijn om erover te praten met een taboecoach. Want je staat er niet alleen voor. - “Ik voel me depressief.”
De hele dag het gevoel hebben alsof je een grote zwarte hond bij je draagt. Wanneer je depressieve gevoelens hebt, zijn er verschillende manieren om je negativiteit in positiviteit te veranderen. Je kan natuurlijk elke dag mediteren en je focussen op je ademhaling. Dit zal je helpen, voor even. Want bij depressieve gevoelens is het samen met een specialist aanpakken bij de kern vaak wel noodzakelijk. Het is een lastige en verdrietige zoektocht, waar het van belang is dat je goede hulp krijgt van bijvoorbeeld een taboecoach, zodat je het ook met je naasten durft te delen. Zo leer je om jezelf te omarmen. - “Ik heb een burn-out.”
En ineens zit je er middenin. Een burn-out is verraderlijk. Je merkt vaak namelijk niet dat je opgebrand raakt, totdat het al te laat is. Je denkt dat je de oververmoeidheid nog kan overwinnen door minder te gaan werken of vakantie te nemen. Maar je lichaam geeft duidelijke signalen dat het zo echt niet meer kan. Bij klachten zoals stress, vermoeidheid en prikkelbaarheid is het dan ook goed om op tijd te handelen en met iemand te praten. - “Mijn ziekte laat me falen.”
Een ziekte kan je het gevoel geven dat je bent gefaald. Het maakt je onzeker dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Je schaamt je, omdat je niet meer kan wat je vroeger kon. Herstellen van een ziekte doe je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. En het is uiteraard fijn om daar hulp bij te hebben. - “Ik leef in armoede.”
Leven in armoede is ook vandaag de dag nog een van de grootste taboes. Best gek eigenlijk. Want financiële problemen kan iedereen overkomen. Het is dan ook niet iets om je voor te schamen. Steker nog, het is onwijs moedig als je de situatie onder ogen durft te komen. Een taboecoach kan je aan de hand meenemen door realistische plannen met je te maken, al dan niet samen met een budgetcoach, zodat je weer met positieve energie aan de slag kan. - “Ik ben die eeuwige vrijgezel.”
De teleurgestelde en – nog erger – meelevende blikken van je tantes als je weer alleen op de verjaardag verschijnt. En steeds maar die twijfel. Ben ik dan echt te kritisch? Ben ik alleen leuk voor even en niet voor een relatie? Zijn die anderen zo makkelijk of woest aantrekkelijk? Wat is er mis met mij? Dat antwoord is simpel: helemaal niets. De oorzaak ligt ergens anders. En een taboecoach kan je helpen om dat patroon te doorbreken, hij of zij kan ook zelfs een datingscoach voor je inschakelen. - “Ik laat mijn gezin in de steek als ik wil scheiden.”
Ook scheiden is een taboe. Zeker als het vanuit één partner komt. Het voelt alsof je niet alles eruit hebt gehaald wat erin zit, je partner en misschien je gezin in de steek laat. De boeman of boevrouw bent. Maar alles in het leven is vergankelijk en zo kan je er dus ook achter komen dat je niet meer bij je partner past. Vanuit de conservatieve manier van denken kan dit voor veel twijfel, onzekerheid en schaamte zorgen. En natuurlijk is het fijn om daar met een coach over te praten. - “Ik stel mijn ouders teleur.”
Sommige ouders laten het vooral blijken als ze teleurgesteld zijn en zullen het niet vertellen als ze stiekem toch trots op je zijn. Dit ontwikkelt zich vaak in perfectionisme en soms zelfs een obsessie. Want goed is nooit goed genoeg. Maar een taboecoach helpt je graag uit die stressdroom. Want ja, we stellen onze ouders teleur. En dat mag. Daar zijn we kind voor. Welke leeftijd we ook hebben. Een taboecoach kan je helpen om taboes te doorbreken en je zelfvertrouwen te vergroten
Dit zijn 10 taboes die je leven ontzettend lastig kunnen maken. En natuurlijk zijn er nog veel meer taboes die je kunnen belemmeren. En dat is jammer. Want je bent perfect zoals je bent. Een taboecoach kan je helpen door je dat te laten inzien.
Meer lezen over het aanpakken van jouw persoonlijke uitdagingen, of het doorbreken van negatieve patronen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!