Tussen de 51 en 82 procent van de Nederlanders maakt ooit in het leven een schokkende gebeurtenis mee, zoals een ongeluk, een heftig verlies of een (natuur) ramp. In reactie op zo’n gebeurtenis kun je een trauma ontwikkelen. Dit is bij ongeveer 15% van de Nederlanders het geval, zij hebben een gebeurtenis meegemaakt in het leven dat voor trauma zorgt, lezen we op de website van het UMC Utrecht. Niet alleen extreem nare gebeurtenissen zorgen voor trauma, ook getuige zijn van iets heftigs kan voor trauma zorgen. Of één enkele gebeurtenis die niet iedereen als traumatisch ervaart, echter jij wel. Gelukkig is er veel aandacht voor traumaverwerking. Nieuw is de embodiment coach; een coach met een lichaamsgerichte aanpak voor traumaverwerking.
Wat is een trauma eigenlijk?
In de psychiatrie en psychologie spreekt men van trauma wanneer je na een schokkende gebeurtenis blijft hangen in gevoelens van angst, woede of isolement. De gebeurtenis is voor jou zó pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om het een plek te geven en je er steeds aan blijft denken. Of je blijft het herleven; beelden of gevoelens van de gebeurtenis blijven terugkomen. Trauma valt op te delen in twee varianten. Enkelvoudig trauma ontstaat als iemand in het dagelijks leven last heeft van psychische problemen die samenhangen met één nare ervaring zoals een ongeluk of brand, een aanranding of een geboortetrauma dat voor een blijvende imprint zorgt. Als nare ervaringen een langere tijd aanhouden is er sprake van meervoudig trauma, denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik of pesten dat lang is voorgevallen in iemands leven.
| Lees ook: Stressregulatie in je lichaam: oefeningen voor thuis of op werk |
Trauma behandelen
Omdat er nu veel meer over trauma bekend is, zijn er naast allerlei wetenschappelijke onderzoeken ook veel meer behandelmethoden dan vroeger. Zo kun je denken aan:
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): aan de hand van oogbewegingen proberen het trauma te verwerken.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): met een therapeut praat je over de gebeurtenissen en de gevoelens of stress die het bij je oproept
- PMA (Progressive Mental Alignment): een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij er een link wordt gelegd tussen je bewustzijn en je onderbewuste.
- Hypnotherapie: een methode die gebruikt wordt om de geestestoestand in hypnose te brengen, met als doel om terug te gaan naar de traumatische gebeurtenis, zodat het verwerkt kan worden.
- BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS): deze behandeling helpt pijnlijke gevoelens en gedachten toe te laten en te verwerken.
- NET (narratieve exposure therapie): deze behandeling wordt toegepast als je over een langere periode meerdere traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt. U maakt een verhaal van uw leven en de rol van die ingrijpende gebeurtenissen in uw leven spelen.
- Embodied Coaching & Therapie: een lichaamsgerichte aanpak bij stress en trauma, omdat dit zich in het lichaam manifesteert als het niet verwerkt wordt.
Traumaverwerking met een embodiment coach
Traumaverwerking stond in het verleden vaak in het teken van praten. Praten over je nare ervaringen, vanuit ratio het proberen te verwerken. Maar steeds meer wordt duidelijk dat trauma zich juist in het lichaam opslaat. Een mooi voorbeeld zijn zoogdieren, zij weten van nature dat je angst van je af moet schudden om het uit je systeem te krijgen. Wij hebben echter het tegendeel geleerd en houden het vast, met alle gevolgen van dien. Daarom is een lichaamsgerichte aanpak zo belangrijk. En dat is precies wat een embodiment coach doet, je lijf als instrument gebruiken om te voelen wie jij werkelijk bent, waar jouw behoeftes liggen en wat jouw grenzen zijn. Van daaruit kun je ook gaan werken aan trauma release.
| Lees ook: Trauma in de voorouderlijn opschonen: hoe doe je dat? |
Wat doet een embodiment coach?
Simpel gezegd, is het doel van een embodiment coach om je meer (of weer) verbonden te krijgen met je lichaam. De reden waarom je dat wilt, is omdat je lichaam het krachtigste hulpmiddel is om je aardse ervaringen intenser mee te maken én om de regie over je leven te pakken. Zie het als authentiek leiderschap; het belichamen van wie je werkelijk bent.
We komen uit een periode van leven en handelen vanuit ratio. We hebben geleerd dat we eerst moeten nadenken, alle opties moeten afwegen, nog eens een keer moeten analyseren en dán pas een beslissing nemen. Daadwerkelijk voelen zijn we vergeten. Gelukkig verschuiven we naar een paradigma waarin ons lichaam ook weer meedoet. Ons lichaam leert ons over leiderschap, kracht en vrijheid. Ons lijf mag weer meewegen in onze beslissingen. Het leidt ons naar een evenwichtige leiding van onze mannelijke en vrouwelijke energieën, onze yin en yang, onze emoties en onze acties, ons heden en onze toekomst.
Het enige probleem is dat de meesten van ons zijn losgekoppeld van ons lichaam. Het werk van belichaming is dat van het cultiveren van diep vertrouwen in ons lichaam wanneer we in een wereld hebben geleefd die het constant van ons wegneemt. Dit is precies waar een embodiment coach kan helpen.
Welke technieken past een embodiment coach toe?
Het doel van een embodiment coach is dus om jou weer in contact te brengen met je lichaam, daar waar alle antwoorden liggen opgeslagen. Maar ook waar jouw onverwerkte pijn zich huist, die stukken die je nog mag aankijken en doelgericht aandacht mag geven. Dat is namelijk precies de reden waarom je soms jarenlang met een psycholoog of therapeut blijft praten en het niet op lijkt te schieten. Dit komt doordat we het lichaam vergeten. Traumaverwerking met embodiment coach is relatief nieuw, omdat het beroep embodiment coach ook nog maar een paar jaar bestaat. Echter de methoden die een embodiment coach kan inzetten om trauma te verwerken zijn bewezen effectief:
- Ademwerk
- Stressregulatie door middel van energetische massages
- Fascia release technieken
- Diverse lichaamsgerichte oefeningen (met of zonder aanrakingen en alles in overleg)
- Meditaties
Zou jij vrijblijvend met een embodiment coach willen praten? Neem dan een kijkje in ons aanbod en neem kosteloos contact op: Vind je embodiment coach – Vindjecoach.com