Virtual Reality voor coaches? Het is nog relatief nieuw, maar heel interessant. Letterlijk vertaald betekent Virtual Reality: virtuele realiteit. Het is een technologie waarmee een virtuele wereld wordt gecreëerd die door verschillende toepassingen zo echt mogelijk lijkt. Hierin kunnen nieuwe dingen worden ontdekt, maar is het ook mogelijk om interactie met anderen aan te gaan. De virtuele wereld lijkt steeds realistischer, doordat de laatste jaren steeds geavanceerdere technologieën ontwikkeld zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook binnen de coachingsindustrie. Hoe dat eruit ziet? In dit blogartikel lees je wat virtual reality voor coaches kan betekenen.
Hoe werkt virtual reality?
Bij Virtual Reality (VR) worden verschillende soorten apparatuur en technologieën gebruikt om bepaalde zintuigen, zoals zicht en gehoor, op zo’n manier te prikkelen dat het echt lijkt. Alsof je midden in de virtuele wereld aanwezig bent. Jouw bewegingen in de virtuele wereld worden via bewegingssensoren geregistreerd, hierdoor zie je jezelf ook deze bewegingen maken in de virtuele wereld. Als je je hoofd naar rechts draait, gebeurt dit ook in de virtuele wereld en krijg je dus de omgeving rechts naast je te zien. Virtual Reality wordt al in veel branches toegepast, dit zal in de toekomst alleen maar toenemen.
| Lees ook: De coaching trends voor 2020-2030 – voor iedere coach die up to date wil blijven |
De toekomst van Virtual Reality
Virtual Reality is voor verschillende bedrijfstakken heel interessant, zeker nu er door Covid een hoop veranderd is.
- Zo heeft de retailbranche het zwaar. Webshops groeien hard, maar fysieke winkels zien hun omzet dalen. Uit onderzoek van Getapp onder 1028 Nederlandse consumenten in de maand september 2020 blijkt dat 38% van de ondervraagde consumenten VR zou gebruiken als de winkel het zou aanbieden. Virtual winkelen komt dan ook snel dichterbij. Kijk maar eens naar de virtuele 3D-winkel van EyeSee om VR in actie te zien. Ook Ikea experimenteert al met de mogelijkheid om een bank die je in de winkel ziet, in je eigen woonkamer te zien staan.
- Hoe zal de entertainmentindustrie eruit zien als we virtueel een museum of pretpark kunnen bezoeken? De hoogste achtbanen en de engste musea zijn ineens voor iedereen beschikbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is mogelijk met VR.
- Starten in de bouw? Leer machines te besturen door middel van VR. Hetzelfde geldt voor het leger; wapens bedienen en omgaan met gevaarlijke situaties leer je eenvoudig door middel van een Virtual Reality omgeving.
- Architectuur en woningbouw: door je nieuwe huis lopen nog voordat het gebouwd is? Een eitje met VR!
Virtual Reality in de zorg voor behandelaren
Virtual reality groeit ook binnen de gezondheidszorg. Verschillende onderzoeken laten zien dat VR therapie een effectieve methode is om gedragsveranderingen te realiseren. Daarom zijn er speciale VR-brillen ontwikkeld voor de gezondheidszorg, waardoor het mogelijk is om vanuit de behandelkamer te oefenen met uitdagende situaties en vaardigheden. Een arts kan nu al met een VR-bril op aanwezig zijn bij een operatie die elders in de wereld wordt uitgevoerd. Een goede oplossing voor als er weinig specialisten zijn, of als specialisten verspreid over de wereld moeten samenwerken. Ook voor dementerenden kan VR een uitkomst zijn. Met een VR-bril kunnen ze weer even ‘terug’ naar hun veilige en vertrouwde omgeving, waardoor er minder angst en onrust is. Maar denk ook aan het simuleren van een mooi natuurgebied waarin iemand beter kan ontspannen of het simuleren van een zaal vol mensen wanneer iemand last heeft van spreekangst. Dit maakt Virtual Reality een mooie aanvulling op behandelingen en therapieën.
Wat kan Virtual Reality voor coaches betekenen?
Bij VR visualiseer je als coach een wereld, welke een middel kan zijn om een voorafgesproken doel te bereiken of een probleem aan te pakken. Door het introduceren van zeer effectieve Virtual Reality Applicaties kunnen mensen geconfronteerd worden met hun angsten en stress. Ze krijgen de kans om in een veilige, virtuele omgeving te oefenen met deze angst. Door deze angst (of fobie) letterlijk onder ogen te komen en door herhaaldelijk te oefenen met deze moeilijke situatie of stress, lukt het om deze te overwinnen en dat op een snelle en efficiënte manier.
Meer informatie en trends ontvangen over coaching? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!