Praten over ongelukkig zijn, je relatie of mentale klachten is in Nederland niet iets wat we graag doen. Zelfs 18% van de mensen in Nederland praat hier helemaal niet over met anderen, blijkt uit onderzoek. Er rust een taboe op en zo ook op het zoeken van professionele begeleiding in de vorm van coaching bijvoorbeeld.
Waarom zijn er nog steeds taboes op coaching?
Mensen vinden het lastig om persoonlijke gevoelens als ongelukkig zijn, het ervaren van mentale klachten of de dood te bespreken, omdat het zware onderwerpen zijn. Taboecoach Denise Houtveen vertelt dat ook zij merkt dat het nog steeds een taboe is om hulp te zoeken bij vragen of mentale klachten. Ze denkt dat het krijgen van hulp in onze samenleving wordt gezien als zwakte: “Het niet alleen kunnen dragen van de last van het leven. Maar waarom zouden we die last alleen moeten kunnen dragen? Het is van oudsher normaal om te worden opgevangen door naasten, wanneer daar behoefte aan is. Helaas leven we tegenwoordig meer als individu dan als groep en is het ‘ieder voor zich’. Het terugvallen op een ander wanneer dit nodig is, wordt vaak gezien als zwak, omdat iemand het niet alleen zou kunnen redden. Men voldoet dus niet aan de individualisering”.
Zal die taboe op coaching ooit verdwijnen?
In Amerika is het hebben van een coach de normaalste zaak van de wereld, misschien nog wel normaler dan wanneer je geen persoonlijke begeleiding zou hebben. In Nederland rust er helaas dus nog steeds een taboe op coaching. En dat is zonde, want je kan een grote persoonlijke ontwikkeling doormaken als je je laat begeleiden door een coach. Of dat nu op werkgebied of persoonlijk gebied is. Het hoeft ook helemaal niet zo te zijn dat je klachten hebt of ergens tegenaan loopt om een coach te kunnen inhuren, jezelf laten coachen kan een basisvoorziening zijn in je dagelijks leven. Net zoals regelmatig naar de kapper gaan of een massage boeken.
Taboecoaching
Denise Houtveen ziet wel een kleine verschuiving op coaching gebied:
“We hebben allen behoefte aan warmte van contacten om ons heen, dat wordt nu steeds meer duidelijk. Doordat mensen elkaar in deze tijd minder vaak of langere tijd helemaal niet zien, zie ik vaker depressies ontstaan.”
Het is lastig om te praten over persoonlijke dingen zoals een depressie, burn-out, eenzaamheid of je ongelukkig voelen, maar het alleen te moeten doorstaan is nog moeilijker. Een coach begeleidt je hierin en zorgt ervoor dat je een positieve persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Het is dan ook een investering in jezelf, waar je juist veel van zal leren. Laten we dan ook met z’n allen die coaching taboe doorbreken.
Heb jij wel eens gebruik gemaakt van een coach? We horen graag waarom wel of niet in een reactie onder dit bericht!