Dromen doen we allemaal, alleen niet iedereen onthoudt zijn of haar dromen. Waar wetenschappers het in elk geval over eens zijn, is dat dromen eigenlijk altijd een functie hebben. Enerzijds helpen dromen je om alle indrukken en gebeurtenissen die je overdag hebt opgedaan te verwerken, anderzijds is het een manier om onszelf beter te leren kennen.
Dromen maken het onderbewuste bewust, dus datgene waar je liever niet aan denkt wordt in dromen onder de aandacht gebracht. Je onderbewustzijn kun je zien als een geheugenbank met een oneindige capaciteit. De functie ervan is om gegevens op te slaan en op te halen wanneer het nodig is. Het is de taak van je onderbewustzijn om precies te responderen op de manier waarop je bent geprogrammeerd. Je onderbewustzijn is subjectief. Het denkt of redeneert niet zelfstandig; het volgt alleen de bevelen op die het uit je bewustzijn ontvangt.
De link tussen de REM slaap en je dromen
Volgens bekend neuroloog Sigmund Freud zijn dromen een manier om onszelf te leren kennen. Neurofysioloog en slaapexpert Leo van Woerden zegt daarnaast dat er een link is tussen de REM slaap en je dromen. Bedrock deelt hierover in een artikel: Tijdens de REM slaap ervaren we de meest levendige en opwindende belevingen van de nacht. Maar liefst 80% van je dromen komt namelijk voor tijdens het ‘Rapid Eye Movements’ stadium, kortgezegd REM. Het is het laatste deel van de cyclus die we per nacht 4 tot 6 keer doorlopen.
| Lees ook: De betekenis van dromen: 10 veel voorkomende dromen uitgelegd |
Maar wat gebeurt er tijdens de REM slaap?
Deze belangrijke slaapfase bestaat uit vijf kenmerken:
- Er is veel hersenactiviteit: de REM fase is de slaapfase waarin je lichaam en brein hard aan het werk zijn. Wanneer je een hersenscan zou laten maken, zou je ontzettend veel activiteit zien, het lijkt zelfs alsof je wakker bent.
- Er zijn veel snelle oogbewegingen: je ogen gaan van links naar rechts, op en neer. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er veel hersenactiviteit is en het zenuwstelsel in een bepaalde mate ook.
- Je lichaam is in volledige ontspanning: dit is het moment van diepe rust, alle spieren en ledematen ontspannen. Ook al klinkt dat misschien gek doordat er veel hersenactiviteit is, maar juist doordát je lijf in ontspanning is, kan je brein beginnen met verwerken.
- Er vindt een grote schoonmaak plaats: Tijdens de REM slaap zijn je brein en lichaam druk in de weer om oude informatie te verwijderen of naar andere delen van je hersenen te sturen.
- Er wordt veel gedroomd: de REM slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd. Doordat je in volledige ontspanning bent en je brein je dus niet bezig houdt met allerlei gedachten en gepieker, ontstaat er ruimte om te dromen.
Je brein is actiever tijdens je slaap dan overdag
Vooral het visuele deel van je hersenen en het geheugen zijn actief tijdens het dromen. Precies de reden waarom een droom heel realistisch kan voelen en je kunt ontwaken met angst, een naar of juist opwindend gevoel. Je verwerkt gebeurtenissen van die dag en die herhaling in REM slaap zorgt ervoor dat we dingen beter onthouden. Ook Neurofysioloog en slaapexpert Leo van Woerden bevestigt dit en zegt dat er in je slaap meer gebeurt in je hersenen dan overdag. Er worden dan namelijk bepaalde verbindingen gelegd, die onder andere helpen te onthouden of juist vergeten.
Het onbewuste wordt bewust in je dromen
Carl Gustav Jung, de befaamde psychiater uit Zwitserland, stelde dat droombeelden een doel hebben, namelijk om de dromer meer zelfkennis te geven en te helpen bij innerlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Door met de beelden in contact te treden en tot een soort gesprek te komen, stelt de dromer zich beschikbaar voor informatie uit het ‘onbewuste’. Dat onbewuste kan zich zo manifesteren in de verbeelding van de dromer, dat er vaak sprake is van zelfinzicht en creatieve impulsen. Misschien soms van een helende werking of een diepe transformatie.
| Lees ook: Hoe doe je aan inner child healing? Start met deze 7 tips |
De boodschap uit je dromen vertalen of analyseren
Fijn om te weten dat dromen dus eigenlijk messengers zijn, het onderbewuste dat jou op deze manier een boodschap doorgeeft. Maar hoe interpreteer je dit? Want de inhoud kan soms verpakt zijn in een ander jasje. Je droom geeft niet letterlijk weer waar je iets mee mag doen. Een droomcoach kan jou hierbij begeleiden. Samen gaan jullie je droom ontleden en afpellen naar de kern. Vervolgens kan er coaching plaatsvinden om het te vertalen naar actiepunten. Vooral wanneer dromen zich blijven herhalen kan het interessant zijn om een droomcoach in te huren.
Welke dromen keren bij jou steeds terug en wat haal je hieruit? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!