Familieopstellingen, tafelopstellingen, organisatieopstellingen, Sjamanistische opstellingen en spiegelopstellingen; er zijn er heel wat soorten opstellingen als het gaat om systemisch werken. Echter, dit keer gaan we dieper in op de spiegelopstelling. Wat is een spiegelopstelling? En op welke wijze geeft het inzicht in behoeften? Lees snel verder wat het voor jou kan betekenen.
Het ontstaan van opstellingen als coachingstechniek
Het is allemaal begonnen met de familieopstelling. Familieopstellingen zijn geïntroduceerd door Bert Hellinger uit Duitsland. Hij studeerde filosofie, theologie en pedagogiek. Hij was onder andere priester, schoolhoofd en missionaris in Zuid-Afrika. De tradities en rituelen voor de verering van voorouders hebben sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van familieopstellingen. In de jaren 60 volgde hij een opleiding psychoanalyse en werd erkend als psychotherapeut.
In de jaren zeventig verdiepte Hellinger zich in de Transactionele Analyse en maakte hij kennis met de Gestalt-therapie. Sinds de jaren ’80 bouwde hij verder op het werk van diverse gerenomeerde therapeuten en onderzoekers. Hellinger voelde zich ook aangesproken door de provocatieve therapie van Frank Farrelly en door de focus op hulpbronnen en het oplossingsgerichte werken van NLP. Zijn werk is vooral bekend geworden onder de naam familieopstellingen. Later is dit verbreed naar organisatieopstellingen, maar zijn er ook nog heel wat andere type opstellingen bijgekomen.
Soorten opstellingen binnen systemisch werken
Er zijn dus verschillende soorten opstellingen. Om het overzichtelijk te maken hebben we ze op een rijtje gezet voor je:
- Spiegelopstellingen
- Familieopstellingen
- Opstellingen van het verlangen
- Symptoom- of ziekteopstellingen
- Opstellingen van de innerlijke kinderen
- Doelopstellingen
- Keuzeopstellingen
- Loopbaanopstellingen
- Organisatieopstellingen
- Opstelling in een geleide meditatie
- Structuuropstelling
- Chakra opstellingen
- Sjamanistische opstellingen
- Tafelopstelling
Dit artikel neemt je echter mee in de spiegelopstelling; wat dit is, hoe het in zijn werk gaat en hoe deze opstelling je inzichten kan geven in behoeften en verlangens.
Wat is een spiegelopstelling?
We zijn erg gewend om mensen of situaties te willen veranderen op het moment dat het ons niet bevalt. Echter, bij het spiegelen ga je ervan uit dat alles wat er om jou heen gebeurt een weerspiegeling is van jouw innerlijke wereld. Wanneer jij niet blij bent met je leven en je daardoor veel frustraties ervaart, lijk je minder positieve mensen aan te trekken. Terwijl als je vrolijk bent er veel meer vriendelije mensen op deze wereld lijken te lopen. Dat is geen toeval. Ze zijn simpelweg een weerspiegeling van jou.
Ik irriteer me aan mijn partner, dus hij/zij moet diens gedrag veranderen. Mijn beste vriendin heeft veel meer aandacht voor andere vriendinnen dan voor mij, daardoor voel ik me buitengesloten. Eten met mijn kind is altijd een drama, waarom is dat toch? We proberen op zo’n moment de ander of de situatie te veranderen, zonder ons af te vragen wat die persoon of die situatie ons te vertellen heeft. Daarnaast kijken we ook niet altijd naar ons eigen aandeel in de situatie.
In plaats van de oplossing van zo’n probleem of irritatie buiten jezelf te zoeken, mag je naar binnen keren en met jezelf aan de slag gaan. Wat kan ik van deze persoon of situatie leren? Waarom herhalen sommige situaties steeds weer? Waarom blijft dit op mijn pad terugkomen? Wat probeert die persoon met zijn of haar gedrag mij onbewust te vertellen? Door hier naar te kijken krijg je inzicht in je (innerlijke) zelf en patronen. Wanneer je dit in jezelf oplost en heelt zal je ander het niet meer te hoeven spiegelen.
Hoe werkt een spiegelopstelling?
Je kunt zelf een coach zoeken die gespecialiseerd is in systemisch werk, of je bezoekt een coach die meerere skills heeft en ervoor kiest om (onder andere) een spiegelopstelling in te zetten. Er zal echter altijd eerst een intake zijn om te horen waar je tegenaan loopt. Voor een spiegelsessie is er weinig nodig, behalve een stapel gekleurde blaadjes papier.
Door deze blaadjes op de grond te leggen ontstaat er een spiegelopstelling. Ze staan voor de verschillende delen in jou. Denk aan je mannelijke en je vrouwelijke energie, je innerlijke kind, je gevoelens of behoeften.
Ieder blaadje staat voor een bepaalde energie, gevoel of behoefte. De kleur die je kiest zegt ook veel over je gevoel, de plek waar je het neerlegt ook. Je gaat vervolgens een voor een op de blaadjes staan om te voelen/ervaren wat er speelt op dat stuk. Dit werkt heel fijn omdat je zo per deel van jezelf heel gefocust kunt voelen. Er wordt gewerkt met de blaadjes door ze op verschillende plekken neer te leggen en er woorden op te schrijven, totdat het goed voelt voor jou. Op deze manier heel en transformeer je dat stuk in jezelf. Het zorgt ook voor mooie en vaak bijzondere inzichten.
| Lees ook: Wat is inner child healing en hoe pas je dat toe? |
Een spiegelopstelling in de praktijk; hoe heb ik het ervaren?
Sylvia van Puur Authentiek heeft mij uitgenodigd om zelf een spiegelopstelling te ervaren. In het verleden heb ik al eens een tafelopstelling, ankeropstelling en Sjamanistische familieopstelling mogen evaren. Maar dit is nieuw voor mij. We gaan inderdaad aan de slag met blaadjes. Op gevoel kies ik een donkerblauw blad voor mijn mannelijke energie en een paars blad voor mijn vrouwelijke energie. Sylvia is een fijne vrouw met een warme persoonlijkheid, als coach is zij doortastend, openminded en uitnodigend.
Sylvia vraagt mij na te denken over woorden die ik vind passen bij mijn vrouwelijke en mannelijke energie. Door hiermee bezig te zijn merk ik dat ik teveel in mijn mannelijke energie zit, teveel vanuit ratio leef. We proberen de energie meer in balans te brengen, te voelen wat nodig is zodat ik het denken kan transformeren naar voelen, flow en intuïtie. Door deze bewustwording aan te brengen, kan ik er concrete acties aan koppelen en het in beweging brengen. Op een hele eenvoudige, maar effectieve manier lukt het mij na de sessie om de eerste stappen te zetten die mij meer laten connecten met mijn lichaam, waardoor ik meer in verbinding ben met mezelf en daardoor beter kan voelen en ervaren. Precies waar ik behoefte aan had!
Voor wie zijn de spiegelopstellingen van Puur Authentiek geschikt?
Sylvia beantwoordt deze vraag: “Voor vrouwen die anders in het leven willen staan, zichzelf op de eerste plek willen zetten, willen leven vanuit hun eigen autonomie en verlangen en los willen komen van al hun belemmerende patronen, overtuigingen en thema’s. Door daarmee aan de slag te gaan kom je tot de kern, krijg je inzichten in je patronen en de oorzaak ervan, ga je je innerlijk vrij voelen en komt weer bij je verlangen. Je gaat handelen vanuit je authentieke vrouwelijke kracht en ervaart weer de vreugde van een kind.”
| Lees ook: Je voorouderlijn opschonen, hoe doe je dat? |
Wat kost een spiegelopstellingsessie?
De gemiddelde spiegelsessie van een coach die een officieel certificaat voor systemisch werken heeft, duurt ongeveer 2 uur en kost 149- euro.
Zelf een spiegelopstellingsessie ervaren? Dat kan! Neem contact op door een bericht te sturen op het profiel van Puur Authentiek: Puur Authentiek – Vindjecoach.com.