Neem je kind van kleins af aan al mee op ontdekkingsreis naar zichzelf door te denken en op te voeden vanuit een groeimindset. Zodat je kind zelfbewust wordt, zijn eigen kwaliteiten leert kennen en zijn talenten zal benutten. Hier zal hij of zij de rest van zijn leven wat aan hebben. Zelfontplooiing bij kinderen stimuleer je met de volgende tips.
1. Benadruk het proces
Door niet het resultaat, maar juist het proces te benadrukken bij je kind, leg je daar de focus op. En dus juist niet op hoe hoog het cijfer voor zijn toets was of hoe netjes hij binnen de lijntjes gekleurd heeft. Vertel je kind dat hij hard heeft geleerd voor de toets en dat hij trots mag zijn op zichzelf, ongeacht wat de uitkomst is. Zo leert je kind dat doorzetten en hard werken voor iets, zichzelf uitdagen, het belangrijkste is.
2. Geef een compliment over de inspanning
Bij zelfontplooiing gaat het er niet om de beste te zijn, maar om de beste versie van jezelf te zijn. Leer dit je kind aan door complimenten te geven over zijn inzet en niet op het uiteindelijke resultaat. Als je kind erg zijn best doet op iets wat hij moeilijk vindt, benoem dit dan en zeg dat je ziet dat hij doorzet en flink aan het oefenen is. Je kind zal zo leren om inspanning te moeten leveren om verder te kunnen komen. Vind je dit lastig? Dan kan een kindercoach jullie hier goed bij begeleiden.
3. Laat je kind weten dat hij groeit
Het kan (en mag!) een flinke teleurstelling zijn voor je kind als hij bijvoorbeeld een toets niet haalt, maar laat hem in dat geval wel inzien dat hij een groei doorgemaakt heeft. Door bijvoorbeeld te benoemen dat hij flink geoefend heeft en daardoor wel veel meer antwoorden goed heeft dan de keer daarvoor. Je kind heeft vooruitgang geboekt en dat verdient zeker een compliment. Hij leert op deze manier dat hij persoonlijke doelen kan behalen en zichzelf kan verbeteren en dat is heel belangrijk voor zelfontplooiing bij kinderen.
4. Fouten maken is juist leerzaam
Vertel je kind regelmatig dat het maken van fouten er juist voor zorgt dat je meer leert. Want, van je fouten leer je hoe het een volgende keer anders kan. Laat je kind dan ook lekker zelf ontdekken en fouten maken, zonder dat je alles voor hem oplost nog voordat hij de kans krijgt om een fout te maken. Ook leert hij zo dat hij door kan zetten, zelfs als het even tegenzit. Is je kind bang om fouten te maken? Sommige kindercoaches zijn zelfs gespecialiseerd in (faal-) angst, zoals Image Your Life.
5. Stimuleer zelfstandigheid bij je kind
Als je kind iets moeilijk vindt, iets niet durft of niet wil doen, is de makkelijkste manier om het voor hem te doen, maar daar leert hij uiteindelijk helemaal niets van. Geef je kind dan ook het vertrouwen om zelf een situatie op te lossen (met jouw begeleiding) en stimuleer zo zijn zelfstandigheid. Zo geef je je kind de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen.
6. Daag je kind uit
Zelfontplooiing ontstaat bij jonge kinderen al door te spelen, daag je kind daarom uit om te leren. Dit kan bijvoorbeeld in een ruimte, of buiten, waar je kind zich veilig en vrij kan bewegen, kan ontdekken en kan spelen met stimulerend en uitdagend speelgoed. Kijk hierbij goed naar wat je kind wel en nog niet kan en geef hem daarbij genoeg uitdaging. Zorg er wel voor dat het spel niet te makkelijk en niet te moeilijk is.
7. Geef taken en stimuleer zelfredzaamheid
Al op jonge leeftijd kan je kind zelf bepaalde taakjes uitvoeren, zoals het smeren van een boterham of zichzelf aankleden, helpen met tafeldekken, zelf speelgoed opruimen, groente snijden voor het avondeten of helpen in de tuin. Geef uiteindelijk een compliment over zijn hulp en inzet.
8. Begeleid je kind en geef vertrouwen
Als je kind zegt dat het iets niet kan, zeg dan ‘je kan het nog niet, als je oefent dan word je er steeds beter in’. Begeleid je kind door te vragen of je hem kan helpen of om voor te stellen om het samen te doen. Leer het ook te denken in oplossingen, zodat hij weet dat als iets tegenzit, er altijd een andere optie is. Zo geef je vertrouwen en moedig je je kind aan om toch door te zetten.
9. Geef ruimte voor zelfontplooiing
Wat vindt je kind leuk om te doen? Is dat tekenen, voetballen, een muziekinstrument bespelen, puzzelen of bouwen met Lego? Geef je kind de ruimte om te doen wat hij leuk vindt, om zo eigen talenten te kunnen ontdekken en ontwikkelen.
10. Zo vaak mogelijk naar buiten
De natuur, de buitenlucht, licht (vitamine D!) en ruimte om te rennen, springen en gek te doen, maken kinderen gezond, gelukkig, sociaal vaardig, zelfverzekerd en creatief: alles voor hun zelfontplooiing! Wil je nog een stapje verder, schakel dan een wandelcoach in en ga samen de natuur in. Op een informele manier word jij als moeder gecoacht en indirect jouw kind daardoor ook.
11. Mediteren met je kind
Yes, mediteren met je kind is hartstikke fijn! En het leert je kind te focussen, naar binnen te keren, te ontspannen en zijn bewustzijn te verruimen, perfect dus voor zelfontplooiing van kinderen. Doe het samen en luister bijvoorbeeld naar kindermeditaties.
Een coach inschakelen om zelfontplooiing bij je kind te stimuleren
Een coach kan op een praktische en speelse manier helpen om ontwikkeling of groei bij je kind te stimuleren. Aafke Tadema is zo’n coach. Ze ondersteunt je niet alleen bij hulpvragen rondom zwanger worden en zwanger zijn, je kunt haar ook inschakelen voor problematiek of vragen rondom opvoeding en het moederschap. Hetzelfde geldt voor Inez Bloem, zij is jeugdcoach en deelt gratis tips om een goed gesprek te voeren met je kind. Hét startpunt voor groei en ontwikkeling.
Weten waar we zijn en wat we doen? Volg onze stories op Instagram!